Glædelig jul

 

Uge 51: Torsdag den 17. december 2015

Emne: julen

 

Man bliver vel aldrig for gammel til at se frem til julen. For saunaklubbens medlemmer er det selvfølgelig ikke julegaver og den slags, som man ser frem til, nej, det er nok mere det, at der da er en vis stemning over så meget, når man når frem til julen. En vis ro skulle jo gerne sænke sig, og selv de travleste pensionister skulle jo gerne kunne se frem til nogle dage, hvor alle aktiviteterne er lidt på standby.

Selv i saunaen var der indsneget sig en vis ro, og for de medlemmer, der elsker en saunaro var dagen helt perfekt. Et medlem forsøgte et par gange at få lidt gang i diskussionen ved at fremføre nogle politiske emner, men selv om dette til tider er en sikker vinder i forbindelse med at få en diskussion i gang, lykkedes dette ikke i dag. Ikke fordi der for tiden ikke er politiske emner, der godt kunne trænge til en saglig drøftelse, men selv om disse emner som boligydelse, løftebrud og den slags blev draget frem, var det ikke nok til en større diskussion. De fleste, der har været soldat kender udtrykket ”radio tavshed”, og det var faktisk det, der var i saunaen i dag.

Hvor vidt denne tavshed skyldes den julero, der er ved at indfinde sig, eller det skyldes uvidenhed til de politiske spørgsmål, ja, det står lidt hen i det uvisse, men der kan vel næppe være tale om uvidenhed.

Selv i svømmebassinet var der en vis ro. Lyset blev slukket, men hvor mange, der opfattede dette, kan der nok sættes spørgsmål ved, og et juletræ blev sænket ned i bassinet. Da juletræet blev placeret midt i bassinet, var det jo ikke alle, der fik glæden ved at svømme rundt, da der jo er et stykke vej fra enden af bassinet til midten.  De få, der nåede ud til midten, fik glæden ved, ikke at danse om juletræet, men at svømme om juletræet. Sikkert noget, der kan bruges, når børnebørnene skal trættes med noget i ventetiden.

Det tegner godt for, at medlemmerne kan få en rolig og stille jul, og dette ønskes fra redaktionen.

 

 

lidt julestemning

Uge 50: Torsdag den 10. december 2015

Emne: saunaro

 

Normalt forbinder man en sauna med et sted, hvor der er fred og ro, et sted, hvor man i fred og ro kan fordybe sig i tanker af den ene eller anden art, et sted, hvor kroppen er helt afslappet og et sted, hvor man ikke bliver forstyrret af unødig støj. Det er da muligt, at der er saunaer, der helt og holdent lever op til dette, men når vi ser helt nøgternt og logisk på det, ja, så må vi nok indrømme, at ”vores” sauna ikke helt lever op til dette.

Hvis vi prøver at laver en vurdering af støj, så er det vel nok mest støjen fra os selv, der er det dominerende, idet samtalerne godt kan komme op i højder, hvor niveauet klart overstiger de decibel, der bliver lagt til grund, når der vurderes, hvorvidt hørelsen kan tage skade. Her må vel nok lige indskydes, at for saunaklubbens medlemmers vedkommende, ja, så er det nok ikke her, der sker de store skader, idet hørelsen for de flestes vedkommende i forvejen er ret væsentligt nedsat. Det kommer også helt klart til udtryk, når et medlem har et eller andet, som han gerne vil delagtiggøre andre i, ja, så kan der godt gå rimelig lang tid, inden der kommer så megen ro i forsamlingen, at budskabet kan bringes i udførelse.

Nu må det bestemt ikke ses som noget negativt, at saunaroen tilsyneladende ikke er så let at få indført i ”vores” sauna, idet samtalerne, højrøstede eller ikke, må betragtes som værende af en karakter, der bidrager til, at det enkelte medlem, bliver beriget med en viden, der måske kan bidrage til en bedre samfundsforståelse, da det bestemt ikke kan udelukkes, at der ind imellem falder guldkorn af.

 

 

 

 

 

Uge 49: Torsdag den 3. december 2015

Emne: retsforbehold

 

Det er vel ikke så mærkeligt, at emnet i saunaen i dag handlede en hel del om valget, der netop i dag finder sted vedrørende et vel ret vigtigt emne, hvorvidt vi her i Danmark skal tilslutte os et tættere samarbejde med EU. Valget handler jo meget om, hvorvidt vi skal arbejde tættere sammen med andre lande i forbindelse med bekæmpelse af kriminalitet. Uanset om man er for eller imod mere indflydelse fra EU s side, så kommer man vist ikke uden om, at hvis vi med effektiv styrke skal gøre os håb om at komme den internationale kriminalitet til livs, ja, så er det piskende nødvendigt med et tæt og godt international samarbejde. Det er der jo for øvrigt vist heller ikke politikere, der ikke går ind for. Det uenigheden handler om, er vel, at nogle mener, at samarbejdet udmærket kan foregå, uanset om vi i dag stemmer ja eller nej. Andre politikere mener, at dette samarbejde vil blive meget vanskeliggjort, idet vi så skal til at forhandle om særaftaler. Her er det så, at vi som almindelige mennesker er lidt på Herrens mark, for hvad skal vi tro på.

Af de undersøgelser, der er foregået her op til valget, er det ret skæmmende, at en stor del af befolkningen ikke har tillid til de politikere, som vi har valgt ind i folketinget. Dette er jo næsten i sig selv et større problem end at skulle tage stilling til ja eller nej. Når størstedelen af den danske befolkning har den indstilling til vores valgte lovgivere, hvordan så med øvrige lovgivning, hvis der er lige så stor mistillid til den, ja, så er landet da meget tæt på krise. Vi må da for landets sikkerhed håbe, at denne mistillid er begrænset her til spørgsmålet om ja eller nej.

I saunaen var det da også ganske tydeligt, at der var stor uenighed om det, som vi i dag skal tage stilling til. Mange var, ganske naturligt, af den opfattelse, at det næsten var umuligt at gennemskue, hvad det ville indebære, uanset om det bliver et ja eller et nej. Under normale forhold ville man nok hælde lidt til den politiske side, som man nu i årevis havde fulgt, men det var som om denne fremgangsmåde ikke helt var gældende til valget i dag.

Nu må man jo også lige tage i betragtning, at valget i dag ikke kun drejer sig om et tættere politisamarbejde, det såkaldte europol, men der er meget andet, det også blive taget stilling til, så kære saunaklubmedlem, det er din pligt at gå til stemmeboksen, og der er jo da kun to muligheder, enten ja eller nej.

 

   

 

 

 

også fra Rold Skov

 

Uge 48: Torsdag den26. november 2015

Emne: forglemmelse

 

Der var ret livlig debat i saunaen i dag i forbindelse med, at et medlem havde glemt sine badebukser. Det blev straks udlagt som glemsomhed af værste skuffe. Hvordan kunne man glemme et par badebukser, når man begav sig til svømning. Ja, umiddelbart kan det da også virke noget mærkeligt, da svømning normalt indebærer, at man har iført sig et par badebukser. Nu findes der jo da steder, hvor der foretages badning, hvor man ikke har iført sig badebukser eller anden form for påklædning til at skjule visse dele af kroppen. Vort medlem har nu nok ikke tænkt sig, at han ville være foregangsmand for en ny skik, ved at foretage badning helt uden tøj.  Dette ville jo også være ganske uhørt i et offentligt svømmebassin, og jo da også i strid med gældende lovgivning.

Derfor må der også udvises forståelsen for medlemmets glemsomhed, og ikke som i tilfældet her, hvor indtil flere medlemmer gav udtryk for det modsatte af forståelse. Det er en situation som alle kan blive udsat for. I tilfældet her har vort medlem, og ganske forståeligt, nok haft den opfattelse, at hans bedre halvdel havde sørget for, at tasken med badetøj levede op til forventningerne. Her må så ganske naturligt stilles det spørgsmål, er det i grunden vort medlem man kan laste for forglemmelsen, kan forglemmelsen ikke rettes til en anden person. Ved et kommende generalforsamling skal dette måske tages op til debat, idet glemsomhed godt kan være noget, som får stor indflydelse på ens psyke.

Der må tages kraftig afstand fra et medlems spørgsmål, om der i dette tilfælde her kunne være tale om begyndende demens. Intet tyder i den retning, og skulle det have været tilfældet, ja, så havde det da været på sin plads, om man havde udvist forståelse.

 

 

 

efterårsfoto's fra Rold Skov

Uge 47: Torsdag den 19. november 2015

Emne: efterår

 

Det står vel helt klart for enhver, at efteråret i år, har været, og er, noget over det normale, idet temperaturen vel nærmest har været i nærheden af temperaturer, der ind imellem godt kan forekomme i sommermånederne. Det er selvfølgelig noget, der kan mærkes på varmeregningen, men det er vel også noget, der har stor indflydelse på vores daglige gøren og laden. Det er vel ganske naturligt, at det milde vejr her i efteråret, giver lyst til at komme ud i naturen, og selv om vi er en flok saunafolk, der får en ugentlig motionsoplevelse i svømmehallen, ja, så er det bestemt ikke uden betydning, at motionen suppleres op af andre former for motion i ugens løb. En god vandretur i skoven denne årstid giver både motion og en god oplevelse ved bare at betragte de mange skønne og dejlige efterårsfarver. Har du fotoapparatet med, ja, så kan du få nogle smukke optagelser, idet efterårets farver vel nok er noget af det skønneste, som naturen kan byde på.

Et efterår, som i år, kan vel også være medvirkende til, at de mennesker, der har svært ved at komme over ”den mørke” tid, kan se frem til en forkortelse af denne tid, for tænk, der er næsten  kun en måned til årets korteste dag. Som det ser ud lige i øjeblikket, og de meldinger, der kommer om vejret i den nærmeste tid, giver da også håb om, at det ”gode” vejr fortsætter et stykke tid endnu, så der er kun grund til at glædes over det, vi har, og ikke tænke på, hvordan det måske bliver den næste måneds tid.

Selv om vejret skulle vende tilbage til det, vi er vant til, ja, så er der da ingen grund til at miste humøret af den grund, for den kommende tid giver da for manges vedkommende nogle gode oplevelser, og her tænkes lidt på de kommende julefrokoster, der er blevet en fast tradition. Her mødes man med gode venner, og de store verdensproblemer bliver vendt og drejet, og løsningen ligger jo lige for døren, hvis bare de bestemmende myndigheder ville lytte til os, men det må vel også retfærdigvis siges, at så skulle de tage stilling til mange forslag.

 

 

 

 

 

 

der arbejdes ihærdigt med den nye rutebilstation

 

Uge 46: Torsdag den 12.november 2015

Emne: oplevelser

 

En oplevelse eller flere oplevelser er måske noget, der for mange står ganske klart i erindringen, selv om oplevelsen eller oplevelserne er noget, der er foregået for flere år siden. Når man taler om oplevelser er det vel ganske naturligt, at man taler om gode oplevelser. Hvad gode oplevelser er, er selvfølgelig ganske forskelligt fra person til person. En god oplevelse kan vel være en oplevelse, hvor flere er inddraget. Det kan være en koncert, hvor man måske har været sammen med 1000 andre, men selv med de mange personer, har oplevelsen været af en karat, så det stadig står ganske klart i ens erindring. Det kan også være en oplevelse, hvor man har været i teatret og set et stykke, der taler så intens, at man ikke glemmer det. Det kan også være et stykke, hvor man har haft brug for lattermusklerne, men det gør bestemt ikke oplevelsen mindre.

At emnet i dag er oplevelse eller oplevelser skyldes, at et medlem berettede, at han sidste weekend havde haft en rigtig god oplevelse sammen med et barnebarn og en svigersøn. Oplevelsen havde været, at de have været i England, hvor de havde været til to fodboldkampe. Nu skulle man jo tro at en sådan oplevelse kunne man godt få på lokal plan, da vores fodboldhold her i byen stadig befinder sig i superligaen. Men af beretningen, som blev fremført, stod det ganske klart, at oplevelsen i England, ville være svært at frembringe på lokal plan. For medlemmet var det en oplevelse, der sikkert altid vil stå i erindringen, og det gælder nok også for både svigersøn og barnebarn.

Nu må det jo ikke glemmes, at oplevelser ikke altid er gode oplevelser. Alle mennesker kommer ud for situationer, hvor de får oplevelser, der absolut ikke kan betegnes som gode oplevelser. Man kommer måske ud for, at det man troede var gode venner viste sig at være det modsatte. Det er oplevelser, der godt kan være vanskeligt at fortrænge.

Oplevelse eller oplevelser kan jo være noget som er foregået, men det kan bestemt også være noget som man kan se frem til. Man må så bare håbe, at oplevelsen, når man når frem står mål med forventningen.

Det er altid let at sige til andre, at de ikke skal udsætte noget, som de godt kunne tænke sig, men det gælder jo også en selv.

 

 

 

 

 

de boltre sig i vandet

 

Uge 45: Torsdag den 5. november 2015

Emne: boltre

 

Selv i en lille forsamling er det ganske utroligt, hvor mange der kommer med en baggrund i en dialekt, der efterhånden er ved at uddø. Dette oplevedes også i saunaen i dag, hvor der kom rigtig mange bud på sprogligt kunnen ud i dialektsproget. For manges vedkommende havde man haft en geografisk baggrund, der ikke havde været så langt fra hinanden, men alligevel havde sproget været noget forskelligt. Forskelligheden var ret udbredt, selv om der ikke var tale om sønderjyde, vendelboer, fynbo, sjællænder eller bornholmer.

Der blev givet indtil flere prøver på dialektsproget, og der var da visse ting, der for nogle var ret uforståeligt, idet flere dialektord ikke kunne henføres til noget under rigssproget. Der var således to vestjyder, der påbegyndte en samtale på rigtig vestjysk, og her kunne godt ses, at der var flere medlemmer, der ikke helt var klar over, hvad samtalen gik ud på. Et medlem, der på et tidspunkt var flyttet til Mariager, kunne således berette, at han umiddelbart efter tilflytningen havde været i Hobro, hvor han havde overværet en samtale mellem to mandlige personer, og hvad de to havde talt om, var aldrig rigtig gået op for ham.

Dialektsproget kom også på sin prøve umiddelbart efter saunaopholdet, idet et medlem i svømmehallen havde bemærket, at medlemmerne i dag virkelig gjorde noget ved svømningen, idet det kun var ganske få, der havde taget ophold for at fordybe sig i dybdegående samtale med andre. Dette var medlemmet tilsyneladende noget forundret over, hvorfor han henvendte sig til livredderen og over for ham udtalte ”det er da helt utroligt som medlemmerne boltre sig i vandet”. Noget tydede på, at livredderen ikke helt havde forstået, hvad medlemmet ville give udtryk for, idet han udtalte, ja, der er da ikke så få, der slapper af.

Når man bruger ordet boltre er det vel mange gange i forbindelse med, at der bruges et efterfølgende ord som, sig. Boltre sig betyder jo også, at man bevæger sig rundt på en energisk og kåd eller livlig måde. Eller ”til børnene har vi et legerum, hvor de kan boltre sig, mens mor og far spiser.

Det var helt tydeligt, at i dag boltrede medlemmerne sig i vandet på en kåd og livlig måde.

 

efterår ved Hobro Jernbanestation

efterår i Mariager - foto Erik Hjortshøj

Uge 44: Torsdag den 29. oktober 2015

Emne: reservedele

 

Da en hel del af saunaklubbens medlemmer klagede over forskellige tiltag i deres legeme, hvor alt ikke helt fungerede som i ”gamle dage”, kom emnet reservedele op til debat, idet et medlem gav udtryk for, at det hele kunne være meget lettere/nemmere, hvis man bare over nettet kunne rekvirere et eller andet til udskiftning. Dette ville selvfølgelig indebære, at der skulle en fagmand til at stå for selve udskiftningen, men det er jo stort set det samme der sker, når der skal foretages udskiftning af noget til bilen. Her er det så mekanikeren, man må henvende sig til, hvis ikke man er så ferm, at man selv kan stå for udskiftningen.

Nu stiller det sig jo lidt anderledes, hvis det er noget i kroppen der står for en udskiftning. Her må man nok ty til lægekundskaben, og det er da også ganske imponerende, hvad disse personer kan foretage af udskiftning, og jo længere man kan vente til en udskiftning, jo større chancer er der for, at udskiftningen får det ønskede resultat, idet der inden for lægevidenskaben næsten sker udvikling fra dag til dag.

I det hele taget førte diskussionen om reservedele til en næsten videnskabelig snak om, hvad menneskekroppen i bund og grund var gearet til. Var kroppen i grunden konstrueret til at opnå den høje alder, som mange når i dag, eller er reservedelene årsagen til, at alderen forøges. Kan vi helt sidestille menneskekroppen med en bil. Når bilen har nået en vis alder, er der mange, der vælger at undlader at forlænge bilens levealder med reservedele. Sådan er det heldigvis ikke for mennesker, uanset alder forsøger man at holde menneskets motor i gang.

 

 

 

aktivitet igen efter efterårsferie

Uge 43:Torsdag den22. oktober 2015

Emne: skænk

Det er ikke ualmindeligt at ordet skænk bliver brugt i saunaen. Dette var da også tilfældet i dag, hvor et medlem på behørig vis udviste en opførsel, der helt levede op til saunaklubbens traditioner, i forbindelse med, at han havde holdt fødselsdag. I forbindelse med festligholdelsen af fødselsdagen kunne det tydeligt høres fra mange sider af saunaen, at ordet skænk blev brugt. Derimod var det vanskeligt at høre, om ordene hold eller tak blev udtalt. Hvorvidt dette skyldes manglende kendskab til almindelig takt eller tone, eller det ret og slet skyldes en brist i opdragelsen, ja, det må stå hen i det uvisse, men under alle omstændigheder havde handlingen på en eller anden måde haft en vis indflydelse på sangglæden, for der blev afsunget fødselsdagssang på en måde, der vist vil gå over i historien, idet et korværk vel ikke tidligere har været opført med så mange forskellige stemmer. Hvorvidt det skal opfattes som positivt eller negativt, ja, det må det enkelte medlem selv vurdere. Men, som et medlem udtrykte det, så var det måske noget, som vi skulle forsøge at få delagtiggjort for kommunens repræsentanter i det kulturelle udvalg. Det kunne måske give ny inspiration til andre kor.

Et meget tænksomt medlem fremkom nu også med, at selve ordet skænk også var et ord, der dækkede for begrebet om en genstand, der blev anvendt til at løse et praktisk opbevaringsbehov for ting, som man gerne ville bevare og beskytte bag lukkede skabslåger. Han var ikke i tvivl om, at skænk, som det er beskrevet i festligholdelse af en fødselsdag, og skænk, som tænkt opbevaringssted, havde meget tilfælles, idet der var visse ting der egnede sig til et sikkert opbevaringssted.

 

 

 

 

 

der arbejdes på forskønnelse i Hobro

 

Uge 41:Torsdag den 8. oktober 2015

Emne: i klemme

 

Der er mange måder man kan komme i klemme på. Det er bestemt ikke ualmindeligt, at en samfundsborger let kan komme i klemme, når han eller hun på en eller anden måde har noget kørende med det offentlige system. Normalt har man stor tiltro til, at når man henvender sig til det offentlige system, ja, så bliver ens henvendelse taget alvorligt og behandlet på den måde, som lovgivningen nu giver anledning til. Men her er det så, at man, desværre, ret ofte ser tilfælde, hvor ”den lille mand” kommer i klemme. Uanset hvad årsagen til denne hændelse er, så er det for den enkelte en begivenhed, man ikke så let ryster af sig. Årsagen kan være, at lovgivningen tilsyneladende er ude af trit med dagligdagen. Årsagen kan også være den måde som ens sag er behandlet på. Tilbage bliver personen, der er kommet i klemme.

At emnet i dag blev taget op i saunaen skyldes nu ikke så meget de store samfundsmæssige situationer, hvor man kommer i klemme, men derimod, at et medlem i forbindelse med en rokering fra et sæde til et andet fik en kropsdel, der normalt ikke er til offentlig beskuelse, i klemme mellem de to sæder. Her må nok lige indføjes, at det er vanskeligt at holde sådan et tilfælde helt for sig selv, og i tilfældet her var det da heller ikke det der skete, idet medlemmet, ganske naturligt, gav lyde fra sig, der helt klart tilkendegav, at han havde været udsat for en noget brutal hændelse. Hændelsen gav selvfølgelig anledning til mange bemærkninger, men de fleste bemærkninger synes ikke egnet til gengivelse her. Et medlem gav dog udtryk for, at hvis hændelsen var sket i Amerika, ja, så havde der ganske givet været mulighed for en erstatning, idet en sådan hændelse muligvis kan have til følge, at evnen til fysisk udfoldelse kan være væsentligt nedsat. Her må da lige tilføjes, at medlemmet, der havde været udsat for den brutale hændelse, gav udtryk for, at den fysiske udfoldelse næppe kunne nedsættes.

Hændelsen giver også anledning til, at den meget brugte sætning ”Jeg skal ikke have noget i klemme” ikke er uaktuel.

 

 

 

på vej til svømmebassinet - kun få får sig en lille pause

 

Uge 40: Torsdag den 1. oktober 2015

Emne: syn

 

Hvordan får man et andet syn på tilværelsen, og hvem siger i grunden, at det er nødvendigt, men hvis ens syn er svækket på grund af et eller andet med øjet eller øjnene, ja, så er det måske muligt, at dette kan forbedres ved en operation eller anden  form for indgreb, og er der tale om noget helt andet, et andet syn på tilværelsen, ja, så er det da heller ikke utænkeligt at dette kan finde sted.

Hvordan emnet syn kom til debat i saunaen i dag skyldes nok, at præsidenten for en uges tid siden netop fik en øjenoperation, og han mødte op i dag, dog kun for at hilse på, da han i en måned ikke må deltage i svømning og saunaophold. Han oplyste dog, at øjenoperationen havde været så vellykket, at han, som han udtrykte det, nu kunne se lidt lysere på tilværelsen, og han kunne nu også klart se, at indtil flere af saunaklubbens medlemmer så bedre ud, end han nu i flere år havde forestillet sig.  Hvordan han indtil nu havde forestillet sig medlemmernes udseende, kom han dog ikke nærmere ind på, og andre fandt heller ikke anledning til at få dette nærmere uddybet.

Selve operationen er ikke noget, der lige med det samme går i glemmebogen, idet det hele blev optaget af et TV-hold, og hele operationen vil blive vist i fjernsynet på landsdækkende tv, foråret 2016, og man kan ikke forestille sig, at det ikke vil blive vist i den bedste sendetid, og vi må vel også forvente, at præsidenten på en eller anden måde har inddraget saunaklubben.

Det blev ellers meget grundigt debatteret, at ordet syn faktisk indgår i daglig tale meget mere end man skulle tro.  Man har syn på så meget, syn på de lovgivende politikere, syn på udlændingeloven, syn på færdselsloven og syn på utrolig meget andet.

Man var dog enige om, at det var godt, at man tilhørte et folk, der havde grundlovssikrede rettigheder til netop at kunne udtrykke det syn, som man havde til forskelligt.

 

 

 

 

er efteråret på vej

 

Uge 39: Torsdag den 24. september 2015

Emne: drukning

 

Straks når man ser et ord, der indeholder noget om druk, så tror man, vel ganske naturligt, at her kommer noget om en person, eller flere personer, der kan forbindes med druk. Det kan være store indtagelser af en eller anden form for væske. Man kan godt forestille sig, at et saunaophold af længere varighed har medvirket til et ret stort væsketab. For at opnå balance er det så nødvendigt med indtagelse af væske. I den forbindelse her må nok anbefales indtagelse af ganske almindelig vand. Alle andre former for vand, med de mest mærkelige navne, der kan købes på flasker, er ganske givet ikke sundere end det vand, man får fra vandhanerne. Men her spiller troen måske lidt ind, og tror man på, at vand på flasker er sundere for legemet, ja, så skal man selvfølgelig ofre de penge, det nu engang koster.

Andre former end vand for indtagelse af væske efter et saunaophold af længere varighed anbefales absolut ikke. I alle livets forhold er der altid undtagelser, og her må vi nok også lige nævne en undtagelse, idet et medlem, der vil fejre fødselsdag, absolut ikke kun skal henvise til indtagelse af vand, idet en væskeblanding kan være medvirkende til, at kroppen bliver testet for flere former for indtagelse af væske.

Nå, tilbage til drukning. Det var livredderen, der med ansigtet i de rigtige folder, berettede om en drukneulykke, der for at par dage siden havde været i svømmehallen. Han berettede levende om en ung livredder, der havde henvendt sig og noget oprevet havde oplyst, at han umiddelbart forinden havde været udsat for en drukneulykke i bassinet. Vores livredder havde straks iværksat det helt store beredskab og havde informeret den unge livredder om, at han vel straks havde iværksat oplivningsforsøg i form af kunstig åndedræt. Den unge mand havde hertil oplyst, at det havde været meget vanskeligt, da det drejede sig om en lille mus, der tilsyneladende havde taget fejl af en lille vandpyt og svømmebassinet.

Morale, vær beredt.

 

 

 

 

helt tydeligt - stor aktivitet i svømmebassinet

 

 

Uge 38: Torsdag den 17. september 2015

Emne: medicin

 

Det var en dag, hvor der i saunaen var en sjælden stilhed, men på et tidspunkt blev det nok et medlem lidt for meget, for han brød stilheden ved at udtale, at der da vist var medlemmer, der havde indtaget medicin med en eller anden form for stimulerende væske. Dette gav anledning til en ganske almindelig snak om medicinforbrug. At emnet er meget aktuelt lige for øjeblikket, hersker der ikke tvivl om, idet man for øjeblikket i regionen, der har det overordnede ansvar for sygehuse og læger her i regionen, har store planer om, at medicinforbruget skal nedskæres væsentligt.

Der hersker nok heller ingen tvivl om, at medicinforbruget for mange måske er i overkanten af, hvad man egentlig har brug for. Er det så fordi man som patient har den faste overbevisning, at når bare man får medicin nok, så skal helbredet nok være i orden, eller er det fordi lægen nogle gange måske er lidt for hurtigt til at udskrive recepter til indkøb af medicin. Det sidste burde dog ikke forekomme, for vi må ha den tro på, at lægen kun foretage noget, der lægeligt er forsvarligt.

Saunaklubbens medlemmer er trods alt af årgange, der måske har brug for medicin af en eller anden art, men der var dog ikke noget der tydede på, at stilheden skyldtes at medlemmerne var dysset ned som følge af indtagelse af stoffer, der på en eller anden måde, kan virke søvndyssende. Efterfølgende viste det sig også, at stilheden kun var af ringe varighed, for i løbet af et kort øjeblik var samtaler og diskussioner på samme høje niveau som tidligere, så stilheden må nok betragtes som en form for træthed.

Et medlem foreslog dog efterfølgende, at det måske var en god ide, om der kunne indføres en ugentlig tilførsel af en slags væske, der måske kunne sidestilles med en slags medicin. Denne væske, som selvfølgelig skulle være godkendt af sundhedsmyndighederne, kunne så uddeles til medlemmerne i små portioner. Her kunne det måske komme på tale med en vis fordelingsorden, for det kunne jo ikke udelukkes, at der måske var medlemmer, der havde brug for dobbelt portioner, men det måtte der tages stilling til fra gang til gang.

 

 

saunaen hvor de mange visdomsord bekendtgøres

han er garant for vores sikkerhed

Uge 37: Torsdag den 10. september 2015

Emne: visdomsord

 

Det er utroligt hvor meget visdom man kan høste, bare ved at man opholder sig i en sauna. Det er som om saunaens varme og udstråling på en eller anden måde har stor indvirkning på ens dømmekraft, opfattelsesevne og meget mere. Derfor er det jo også, at mange af saunaklubbens medlemmer under opholdet i saunaen udbreder sig med til tider ret store indviklede udredninger af et eller andet. Det kan mange gange være et ganske simpelt emne, der efterhånden som medlemmernes viden om netop dette emne er kundgjort, er blevet til noget stort, og for mange vel også er blevet ret indviklet og uforståeligt.

Et medlem henviste i dag til, at han havde fået meget visdom ved at benytte iPhone, Facebook og lignende. Han udbredte sig med mange visdomsord, men en del af visdomsordene egner sig ikke til gengivelse her og nogle var ganske enkelt ikke til at forstå, hvilket måske skyldes, at de er forkert citeret. Der var dog enkelte visdomsord, som de fleste vel nok kunne se lidt indhold i. Af en eller anden mærkværdig årsag kom han ind på alder. Her skal dog kun nævnes et par stykker.

Alder er uden betydning, medmindre det er en ost

Alder er som at bestige et bjerg. Man bliver nok lidt forpustet, men får en lang bedre udsigt

Eller også et Einstein citat: Hvis et rodet bord er et tegn på et rodet sind. Hvad skal v i så tænke om et tomt bord

Disse citater/visdomsord blev selvfølgelig grundigt debatteret

Et andet medlem ville ikke stå tilbage med visdomsord, så han bekendtgjorde med høj røst: Sig mig din adresse, så skal jeg sige dig, hvor du bor.

Efter dette blev der lidt tavshed, og man fandt andre dagligdags emner at bringe til debat

 

 

 

 

Allerede fra første dag var der livlig aktivitet

 

 

Uge 36: Torsdag den 3. september 2015

Emne: velkommen

 

Det er da altid dejligt, når man føler man er velkommen til et eller andet, og sådan var det i dag, hvor det var første sauna- og svømmedag i den nye saunaklub. For lige at ridse op, hvordan klubben er startet, er det sådan, at indtil sommerferien var klubben en del af VUC s program, men da VUC meddelte, at man ikke derfra længere ville gøre brug af svømmetimen, ville det selvsagt få den betydning for saunaklubben, at der således heller ikke for dem var svømning hver torsdag formiddag.

Det førte så til, at der blev foretaget henvendelse til centerleder Poul Søndberg, og der blev lavet en aftale, således at der fortsat kunne gøres brug af svømmetimen hver torsdag fra klokken 11 til 12. Der blev aftalt en pris for perioden 1. september til 1. april, og det skal da lige nævnes, at der er afregnet for hele perioden med Idrætscentret.

Nu er vi så kommet i gang, og det var dejligt at se, at der allerede her den første svømmedag var mødt så mange frem. Dette tyder på, at man virkelig sætter pris på en god motion samt et godt socialt samvær.

I mandeafdelingen kunne man fejre præsidentens runde fødselsdag. Han (præsidenten) havde dog i sommerens løb været udsat for en arbejdsulykke, idet han havde trodset vind, vejr og alder ved at foretage maling af husets øverste tagkonstruktion. Hvordan gør man så det, ja, det er da ganske enkelt.  Man anbringer en stige på taget af et udhus, og her skal det da lige nævnes, at det selvfølgelig ikke er nødvendigt, at en anden person holder på stigen. Derefter laver man en konstruktion, således at malerbøtten kan hænges om halsen. Nu er man så klædt på til at klatre op ad stigen, og helt op til næst øverste trin. Herfra påbegynder man så sit arbejde med at male, og man er ikke i tvivl om, at man har fast grund under fødderne. Alt forløb også godt et stykke tid, men pludselig begyndte stigen at skride på udhusets tag. Det havde selvfølgelig til følge, at præsidenten på næst øverste trin nødvendigvis måtte samme vej som stigen, og det var jo ned på udhusets tag, hvor han pådrog sig en flænge i ansigtet, der senere blev syet hos lægen. Lidt held var der dog i, at der blev brugt maling på vandbasis, og Birgith (præsidentens hustru) kunne således med en vandslange foretaget rensning, idet der var brugt rød maling. I den tilstand han var, kunne han bruges som reklame for et politisk parti.

Vi håber nu på en god sæson, og ser frem til mange gode timer.

 

 

 

 

 

 

 

vi håber på en sommer med hygge på terrassen

 

 

Uge 26: Torsdag den 25. juni 2015

Emne: ophør

 

Når man hører ordet ophør, så tænker man straks på ophørsudsalg og andre ting, der forbindes med ophør. Når der i dag var tale om ophør i saunaen, ja, så var det fordi det var sidste dag saunaklubben i sin nuværende form eksisterede. Saunaklubben har nu i flere år fungeret i forbindelse med, at medlemmerne havde en fortid som kursist på VUC, hvor der var oprettet en klub eller afdeling med navnet VUCs Venner, hvor medlemsskabet gav ret til svømning hver torsdag, men da VUC har opsagt denne svømmetime fra det nye skoleår, ja, så var der jo selvsagt heller ingen svømning for VUCs Venner. 

Men, fortvivl ikke, for der blev straks taget initiativ til oprettelse af en ny klub, så den gamle saunaklub har taget navneforandring til  Sauna Klub 2015, og med Idrætscentret er der lavet aftale om svømning hver torsdag mellem kl. 11 – 12 og svømmesæsonen er fra september til april.

Normalt giver ophør af et eller andet anledning til stor opstandelse. Her kan man da bare se på et tilfælde som når en skole bliver nedlagt og eleverne overflyttet til større enheder, ja, så opstår der næsten altid stor opstandelse blandt forældrene og i mange tilfælde bliver der så grobund for en friskole, men en sådan skoles levetid er i mange tilfælde ret begrænset. En sådan opstandelse opstod der ikke her i saunaen, da det gik op for medlemmerne, at saunaklubben under VUC ikke længere kunne opretholdes, nej, det må siges, at medlemmerne tog det meget roligt og fattet, og der var overhovedet ikke optræk til protestmarch til VUC, hvilket vel beviser, at medlemsskaren består af mennesker, der ikke har brugt deres ungdoms- og arbejdstid på unødige demonstrationer.

Her på saunaklubbens ophørsdag er det vel på sin plads at give udtryk for mange gode oplevelser, der har været i klubben. Alle de gode debatter og diskussioner, der har været, har givet anledning til, at mange er gået hjem beriget med gode indslag og ideer, og mange har fået fejret deres fødselsdag på behørig vis.

Nu starte så en ny klub, men det er ikke ensbetydende med, at alt det gamle nu er skrottet, nej, tilsyneladende vil alt komme til at forløbe på samme måde. Vi vil stadig feje fødselsdage, som det sig nu hør og bør, og vi vil også lave sociale arrangementer, så det går ikke som med friskoler –vi bliver ikkenedlagt.

Alle ønskes en rigtig god sommer og velmødt i den nye klub torsdag den 3. september.

 

 

 

 

 

 

 

sommerstemning ´fra Christiansø - Erik Kjær

 

Uge 25: Torsdag den 18. juni 2015

Emne: kulde

 

Lidt mærkeligt at man en sommerdag, ja, en dag tæt på midsommer i en sauna finder anledning til at diskutere et emne som kulde, men det skal ses i lyset af, at vi bestemt indtil videre ikke har mærket ret meget til varme udenfor. Et par medlemmer kom ind i saunaen, og deres kroppe var en skarp kontrast til øvrige kroppe, idet det var tydeligt, at de ikke havde fået den kulør ved udendørs ophold her hjemme. De kunne da også berette om ophold uden for landets grænser, og de havde oplevet temperaturer i nærheden af de 40 grader. Hvorvidt det var lidt af en overdrivelse skal være usagt, men synligt var det i hvert fald, at de måtte have opholdt sig steder lidt væk fra vores breddegrader.

Her var det så, at diskussionen om kulde fik sin begyndelse, og det startede faktisk med, at et medlem udtrykte, at han aldrig havde oplevet en sommer, hvor temperaturen havde været så lavt som det var tilfældet i år. Og ikke nok med det, idet regn og blæst også havde været ud over det normale. Nu er det nok sådan, at når man skal se sig lidt tilbage, ja, så har man måske lidt svært ved at se de dårlige sider, man husker nu bedst de gode sider, og hvem husker ikke de dejlige somre, hvor solen skinnede hver dag, og var der endelig tale om regnvejr, ja, så faldt det om natten. Sådan fremstår fortiden mange gange for os. Her var dog et medlem, der fik det hele lidt på plads, idet han kunne oplyse, at han nu huskede somre, hvor det havde været mindst tilsvarende som nu. Han kunne således berette, at han, der havde haft arbejde indenfor landbruget, flere gange havde haft vanter på, når han skulle luge i roermarken, selvom det havde været midt i juni måned.

Selve ordet kulde bliver jo også brugt uden det er i direkte forbindes med temperaturer, idet man tydeligt ser det her i valgkampen, hvor man godt kan fornemme, at der er en vis ”kulde” mellem statsministeren og statsminister kandidaten, når de står over for hinanden i en ordduel. Det er måske lidt spil på galleriet, men man fornemmer i hvert tilfælde ikke, at der er særlig megen varme dem imellem.

Varme og kulde forbindes med modsatte følelser, jævnfør udtryk som ”et varmt håndtryk” og ”han blev mødt med kulde” og ”inde i varmen”, ”ude i kulden”. Man kan også være ”varmblodig”, ”vild i varmen” eller ”koldblodig”, ”følelseskold”.

Uanset vejret må vi se at få det bedste ud af sommeren, men derfor er det jo ikke nødvendigt at blive ”vild i varmen”

 

 

 

det er rigtig dansk - H. C. Andersen motiver

sandskulpturer i Hune

 

Uge 24: Torsdag den 11. juni 2015

Emne: dansk

 

Efter en veloverstået grundlovsdag, hvor der i år var lagt særlig vægt på kvindernes stemmeret, var det som euforien ikke helt havde lagt sig i saunaen, for der var stadig røster, der fremhævede det skønne og dejlige ved at være dansk. Det er der da absolut heller ikke noget, som man kan have de større indvendinger imod, idet vi jo alle godt kan li’ det at udtrykke noget rigtig dansk, det være sig såvel i sang som tale. Saunaklubbens medlemmer er fra en årgang, hvor man ganske tydeligt husker fremragende personer, der på en eller anden måde stod som talerør for det danske, og de kunne ved deres ordstrøm tryllebinde mange tilhørere.  Det var vel mest ved de såkaldte folkemøder, hvor der kunne samles tusindvis af mennesker.

Hvorfor der så kunne samles så mange mennesker, ja, det er der jo nok mange eksperter, der kan have en mening om, men mon ikke det kan ses i lyset af krigens (anden verdenskrig) afslutning, hvor man nu pludselig kunne have noget fælles at samles om. Nu må man vel også lige have med, at det var en tid, hvor man måtte møde op, hvis man ville se de personer, der på fremragende vis kunne delagtiggøre andre i det at være dansk.

I saunaen gik diskussionen mest på, at det at samles for at udtrykke sig i danske sange og viser, ikke længere var i særlig høj kurs. Mange af saunaklubbens medlemmer havde i deres ungdom været på en eller anden form for højskole, og herfra huskede man tydeligt, at ved hver undervisnings times begyndelse, startede man altid med en sang fra højskolesangbogen. Selv om de få minutter, der gik i forbindelse med sangen, selvfølgelig gik fra undervisningstimen, havde man ikke på fornemmelsen, at det gik ud over selve undervisningen, idet man nu var motiveret til at indtage lærdom.

Her i saunaen holder vi også stadig på, at det at synge, er en god måde at vise hinanden tillid på, og derfor vil man stadig kunne høre, når der fejres fødselsdag i saunaen, ja, det er kommet så vidt, at enkelte medlemmer nu er begyndt på anden vers af fødselsdagssangen, men det er  måske lige at gå over stregen.

 

 

 

nu skal der snart laves snobrød

 

 

kan du finde rådyret

Uge 23: Torsdag den 4. juni 2015

Emne: valgsnak

 

Selv om emnet hedder valgsnak, så var det i grunden forbavsende lidt valgsnak der fandt sted i saunaen, når man tager i betragtning, at valg til folketinget står lige for døren. Faktisk var man meget mere interesseret i at tale om det gode sommervej, der nu pludselig havde indfundet sig. Her må også lige anføres, at vi bestemt ikke har set ret meget til solen, ligesom temperaturen bestemt heller ikke har været noget at tale om, så derfor var det vel ret naturligt, at sommervarmen fik højere prioritet end et folketingsvalg.

Når man befinder sig i en sauna, er der jo sådan set ingen grund til at tale sig varm, selv om man ”varmt” brænder for en sag, og det var der bestemt heller ikke nogen der gjorde. Selve valgsmakken var på så lavt et niveau, at det var ret svært at afgøre, hvor de forskellige stod i forhold til de forskellige partier. Hvor mærkeligt det end lyder, var der ikke engang røster fremme om at tilslutte sig partier eller et parti, der særlig havde pensionisternes forhold på dagsorden. Dette skyldes måske nok, at det her i valgtiden er ret svært at finde et parti, der ikke vil det bedste for pensionisterne.

Da nu grundlovsdag i år falder ret tæt sammen med folketingsvalget, gik snakken også lidt på, at kvinderne i år kunne fejre 100 års dagen for at de fik valgret. Hvordan det mon ville have set ud i dag, hvis kvinderne stadig ikke havde valgret, ja, det er selvfølgelig ret svært at sige, men ingen tvivl om, at mange ting havde været anderledes. Det havde været helt udelukket at have en kvindelig statsminister, og det havde i sagens natur også været udelukket med andre kvindelige ministre. Havde alting så set bedre ud, ja, det får vi jo aldrig et svar på, men vi må nu nok med tilfredshed konstatere, at det at have kvinder på topposter ikke giver det ringeste udbytte.

Ellers gik det meste af valgsnakken med, at man efterhånden var ret træt af, at man dårligt kunne tænde for sit tv uden man på en eller anden måde blev bombarderet med valgsnak, og efterhånden var man også ret ligeglad med alle de søjler og kurver, der blev vist. Faktisk burde det være forbudt de sidste 14 dage inden valgdagen at vise de såkaldte meningsmålinger, idet det godt kan være ret forvirrende for en vælger, der ikke har sit politiske ståsted helt i orden.

Der var ret stor enighed om, at valgets udfald ikke ville ændre ret meget på dagligdagen, og for vores, pensionisternes, vedkommende var der ikke noget at frygte, idet alle partier jo har givet udtryk for, at den gruppe skulle have bedre forhold.

 

 

 

 

Igen Erik Kjærs foto's fra Mexico

 

Uge 22: Torsdag den 28. maj 2015

Emne: motte

Ugens debatemne er skrevet af Erik Hjortshøj

Vidste du, hvad en motte er

Jeg gjorde i hvert fald ikke, men jeg blev belært på inspirerende vis af Knud Larsen og ved selvsyn oplevede jeg motten i Klejtrup,

Jeg har besøgt La grande Motte i Sydfrankrig og tænkte, at det måske havde noget med det at gøre, og det har det faktisk for motte på fransk betyder høj på dansk.

Motten er en menneskeopbygget  forsvarsbanke  formet som en høj og tidsmæssigt placeret i

Middelalderen.

Ja, så lærte vi det og var oppe på motten og nød den flotte udsigt over Klejtrup sø.

Så blev det godt nok uhyggeligt.

Med gys i blikket fortalte Knud om dobbelt mordet i Klejtrup og den frygtelige historie, der endte med halshugning af morderen. Vi så ikke alene mordstedet, men også morderens grav på kirkegården.

Det kan nok være at vi trængte til ro til de ophidsede nerver, og det kunne Birgit sørge for.

Et veldækket bord med lækre retter ventede os i det dejlige hus i Hvornum lige ned til Klejtrup sø. Dejlig stemning med sang og bægerklang.

Det blev en dejlig dag, så stor tak til Birgit og Knud.

Jamen hvad kan det ikke medføre at være medlem af en saunaklub, så lad os håbe vi kan fortsætte klubben med dens mange traditioner.

 

 

 

 

 

sommerstemning

 

Uge 21: Torsdag den 21. maj 2015

Emne: elastik

 

Emnet elastik kom til drøftelse i forbindelse med, at et medlem, der skulle afføre sig sine badebukser, kom i store vanskeligheder, da badebukserne var bundet sammen med en slags tøjsnor, hvor selve sammenbindingen var en knude, der ikke sådan lod sig løsne. Medlemmet arbejdede ihærdigt med knuden, men da det hele foregik i saunaen, kom han i nye vanskeligheder, idet han, hvis syn ikke længere er, hvad det har været, ikke kunne benytte briller, idet det hele blev for sløret for ham. Det skal her lige indskydes, at et medlem kort forinden havde fejret sin fødselsdag, men det kan ganske givet ikke tillægges skylden for det slørede syn. Ved hjælp fra flere medlemmer, der ikke er afhængig af briller, lykkedes det dog at få løsnet knuden, så vort medlem kunne nyde saunaens varme i fulde drag.

Nu kom emnet elastik til drøftelse, idet et medlem udtrykte, at såfremt der havde været benyttet elastik i stedet for tøjsnor, havde vanskelighederne slet ikke opstået. Elastik er en rund eller flad tråd af fjedrende gummi, ofte beviklet med bomuldsgarn eller indvævet i et bændel. Det sælges i metermål, men her må det lige bemærkes, at det medlem, der er tale om, absolut ikke er et medlem, der har brug for flere meter for at komme rundt om korpus.

Der findes flere beretninger, hvor elastik er nævnt, for eksempel: De blomstrede bukser er rummelige og har elastik i taljen, eller: Der var også elastik til at sætte ned under hagen, så hatten blev siddende i blæsevejr, eller: Hendes frejdige hestehale med den pinkfarvede elastik blafrer som et tilbudsflag, eller: På trods af sine knap 80 år sprang han for nogle måneder siden ud fra 110 meters højde. Med elastik om benene, ganske vist.

Det er heller ikke ualmindeligt at høre elastik omtalt i forbindelse med, at politikere debattere noget, der omhandler en lovgivning, der måske ikke helt falder i befolkningens smag. Her er det så, at politikerne nødigt vil være i strid med befolkningens forståelse, og her bruger de så ret ofte udtryk som: Der må være lidt elastik i loven, således ordenshåndhæverne kan forvalte loven på en måde, som alle kan være tjent med.

Nu må vi så håbe, at vort medlem får indsyet elastik i sine badebukser, så han ikke for eftertiden skal stå i samme situation som i dag.

 

 

 

 

 

Forårsstemning ved Mariager fjord - foto's ved Erik Hjortshøj

 

Uge 19: Torsdag den 7. maj 2015

Emne: konfirmation

Debatemne er i denne uge skrevet af præsidenten

Flere af saunaklubbens medlemmer havde været til konfirmationer og kunne fortælle om de dejlige fester med store pengegaver til konfirmanderne. Det førte samtalen hen på et indslag   i 21 søndag på DR 1 søndag aften, hvor man så, hvordan festen for en konfirmand blev til.

Budgettet for festen var strammet helt ind. Derfor gik man dagen før den store fest på jagt i skraldecontainere for at finde mad, konfirmationsgæsterne skulle spise et døgn senere.

Andre konfirmander bliver hentet ved kirken i limousiner og smarte veteranbiler.  Store fester til mange tusind kroner bliver arrangeret og  konfirmanderne  modtager store pengegaver.

Det er urimeligt, at  nogen  skal have lov til at have en fest  til 100.000 kr. og store pengegaver og andre må nøjes med meget mindre. Disse forældre  er nødt  til at fortælle deres  børn, at der er en grænse.  Det går ud over fællesskabet  i klassen og blandt konfirmanderne. Det er jo langt fra ideen bag konfirmationen. Man kan godt være et godt menneske selv om man ikke går i Lewis-bukser og det dyreste tøj.

Det er et problem, at der er forskel på konfirmationsfesterne.

Flere af saunaklubbens medlemmer erindrede deres konfirmationer.  Der blev festet på et plan, hvor alle kunne være med og ingen blev kørt fra kirken i limousiner eller fløjet med helikopter.  På daværende tidspunkt var konfirmationsdagen en højtidsdag, hvor man samlede familie og venner til en hyggelig sammenkomst i hjemmet eller byens forsamlingshus og hvor konfirmanden blev fejret med sange og gaver.

Konfirmationen er indgangen til voksen- alderen og den bør naturligvis fejres, men ikke på en måde der kan være ødelæggende for fællesskabet blandt de unge. Her har  præsten, som forbereder konfirmanderne et stort ansvar. Ved et møde med forældrene  skulle det være muligt, at opfordre til, at man begrænser sig og tænker på, hvad konfirmationen drejer sig om.

 

 

 

 

 

San Cristobal de las Casa Mexio

 

Uge 17: Torsdag den 23. april 2015

Emne: hastighed

 

Nu skulle man jo tro, at emnet hastighed i en svømmeafdeling blev bragt på bane i forbindelse med den hastighed, som flere af klubbens medlemmer udviser, når de udøver deres kunnen i svømmebassinet, hvor det i enkelte tilfælde har været tæt på et sammenstød, når hastigheden ikke helt står mål med bedømmelsen af andre i bassinet. Det skal dog her straks anføres, at det langt fra er hver torsdag, at man ser hastigheder, der tangerer risiko for sammenstød. Risiko for sammenstød kan dog ikke helt udelukkes, idet flere medlemmer, på de gode dage, efter de 25 meter, som er banens længde, godt kan foretage en vending, uden pause, hvilket kan bevirke, at orienteringsevnen ikke helt leve op til de krav, der stilles til god opførsel i et svømmebassin. Indtil videre har det dog ikke givet anledning til sammenstød af alvorlig karakter, og der har heller ikke været formanende ord fra livredderen.

Nej, emnet hastighed kom faktisk frem, idet et medlem havde stiftet bekendtskab med politiets ATK biler, der nu i stor udstrækning placeres mange forskellige steder, til stor ulempe for bilisterne. Medlemmet var af den opfattelse, at der da måtte være mange andre gøremål for politiet end at bruge tiden i en fotovogn. Andre var af samme opfattelse, og noget kunne da tyde på, at man ikke helt havde sat sig ind i, hvorfor det var nødvendigt at kontrollere bilisternes hastigheder. Statistikken viser helt klart, at ved forøget hastighed stiger uheldsantallet, og ikke nok med at uheldsantallet stiger, men de personskader, der sker, i forbindelse med uheld, er af langt større alvorlighed, end ved uheld med lavere hastighed. Hvorvidt der er tale om en pengemaskine, ja, det er jo op til bilisterne, for hvis de overholde færdselslovens  bestemmelser vedrørende hastighed , ja, så bliver det ikke den store indtjening for staten.

Nu er hastighed jo ikke kun et spørgsmål om hastighed i et svømmebassin eller hastighed på vejene, nej, man kan også tale om hastighed på en helt anden måde. Dette kom frem, idet et medlem var ganske imponeret over den hastighed, hvormed prinsegemalen over vandt sin influenzasygdom. Det viser helt klart, at når bare man er i fysisk god stand, ja, så er en influenzasygdom hurtigt overstået.

 

 

 

 

 

 

Mexcio

 

 

Uge 16: Torsdag den16. april 2015

Emne: fødselsdag

 

I dag var lidt af en særlig dag, idet det i dag var Dronningens fødselsdag, og dette skulle selvfølgelig også fejres i saunaklubben. Ikke fordi saunaklubben på nogen måde var repræsenteret ved de forskellige fester, der afholdes i forbindelse med fødselsdagen. Hverken præsidenten eller andre fremtrædende medlemme af klubben var inviteret til at deltage i festlighederne. Nu skal det så retfærdigvis anføres, at det ikke kommer som den helt store overraskelse, idet klubben ikke fører sig frem på de bonede gulve.

Præsidenten indledte da også med at lykønske Dronningen, men derefter vendte stemningen sig straks til et klubmedlem, der også i dag fejrede fødselsdag, og han, der er klubbens ældste medlem, blev da også fejret på behørig vis. Selv om han ikke ankom til svømmehallen i åben karet, var hans kørsel og ankomst næsten på samme plan, idet han, trods alderen, ikke ser det som en hindring at tage cyklen.

Men Dronningens fødselsdag var stadig et samtaleemne, idet flere havde set fjernsyn i går, og mange var af den mening, at det nu nok havde været noget overdrevet, idet to fjernsynskanaler næsten hele dagen udelukkende havde koncentreret sig om fødselsdagen. Det havde for begge kanalers vedkommende været ganske tydeligt, at man ledte med lys og lygte for at finde stof, så man hele tiden kunne dække forløbet. Det var helt utroligt, hvor mange såkaldte eksperter man havde tilkaldt for at kommentere og forklare. Der skulle i detaljer forklares om smykker, kjoler og meget andet. Man må da regne med, at seerne er underbegavede mennesker, der ikke selv er i stand til at se, hvad der foregår.

Og hvad er de så i grunden man ser, ja, man ser en masse mennesker, der ankommer i deres fineste tøj, og nogle i uniformer, der næsten ikke kan bæres på grund af vedhæng. Og hvem er det så der kommer, ja, det er jo stort set de samme, som kom, sidste gang Dronningen havde indbudt til fest. Der kan dog lige være undtagelse hver fjerde år, når der har været folketingsvalg, idet der så ofte er valgt en ny regering.

Fra saunaklubben skal der lyde et stort tillykke til Dronningen, og hun er jo ganske uden skyld i den store virak fra fjernsynets side.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mexio City, Antropologis

 

Uge 15: Torsdag den 9. april 2015

Emne: 9. april

 

I dag er det 75 år siden Danmark blev besat af Tyskland, og selv om det nu er 75 år siden, var der alligevel en hel del af saunaklubmedlemmerne, der huskede denne dag. Det er trods alt med barneøjne dagen huskes, men selv nu, efter de mange år, sidder der noget i baghovedet, noget der minder om en brummen og en summen, nemlig de mange tyske flyvemaskiner, der fløj over Danmark.

Når man i dag læser om den danske besættelse, ja, så er der mange ting, der for os måske virket lidt mærkeligt. Når man nu var indstillet på, at Danmarks forsøg på at standse den tyske indtrængen og besættelse af Danmark, tilsyneladende  kun var spil på galleriet, hvorfor skulle så unge danske mænd ofre deres liv i kamp ved den dansk tyske grænse. Var dette kun fordi man så kunne sige, at Danmark havde gjort modstand i forbindelse med den tyske indtrængen. Mon ikke det var svært for en mor og en far, der havde mistet en søn i kamp at se fornuften i den danske modstand, idet modstanden jo var ganske uorganiseret og ukampdygtig i forhold til de tyske tropper.

Reelt set var Tysklands besættelse af Danmark vel kun ”vadesten” for Tyskland, idet målet vel var at få de bedste muligheder for at komme til Norge, hvor den norske kyst skulle besættes med tyske soldater, således at engelsk indtrængen der skulle forhindres. Derfor havde Tyskland brug for Danmark, hvor Danmarks vestkyst jo også senere blev spækket med tyske bunkere. Meningen var vel således, at Danmark skulle fortsætte på så nogenlunde samme måde som inden besættelsen. Regeringen skulle således stadig være aktiv og fungere på normal måde. Daværende statsminister Stauning var dog nok klar over, at der nu var brug for en bred regering, hvorfor der blev dannet en regering bestående af de fire store partier, socialdemokratiet, venstre, konservative og de radikale.

Nu kunne der jo skrives meget om forløbet op gennem krigsårene, men dette vil vist føre til for meget. Ingen tvivl om, at når engang arkiverne bliver offentligt tilgængeligt, vil der komme mange ting frem, der måske vil ændre opfattelsen af, hvad der virkelig skete.

 

 

 

 

 

Mexcio - Palenque

 

Uge 12: Torsdag den 19. marts 2015

Emne:  udenrigspolitik

 

Det var virkelig en dag, hvor snakken og diskussionen var på et noget højt plan, idet der på en eller anden måde pludselig blev kastet et emne så følsomt, som valget i Israel, op til debat. Nu er der jo geografisk et stykke vej fra Danmark til Israel, men det afholder da ikke fra, at vi måske også skal være opmærksom på, hvad der foregår under de sydlige himmelstrøg.

Selv for eksperter som saunaklubbens medlemmer, kunne det måske godt være noget vanskeligt helt at følge med i, hvad der egentlig foregår mellem Israel, palæstinenserne og den øvrige verden. Gennem medierne har vi nu gennem flere år fulgt med i den nuværende leder, Benjamin Netanyahu, og hans gøren og laden over for omgivelserne.

Valget i Israel har nu vist sig at falde ud til hans fordel, således, at han formentlig fortsat kan blive på ledelsesposten. Dette vil så antagelig føre med sig, at den nuværende politik over for palæstinenserne vil være uændret, hvilket igen vil sige, at der fortsat vil være krigeriske tilstande i dette område. Hvorvidt en anden ledelse i Israel ville have bevirket fredelige forhold til den palæstinensiske befolkning, kan man måske godt have sine tvivl om.

Noget tyder på, at der i dette område er opstået så stort et had mellem de to lande, at det synes vanskeligt at få dette stoppet. Det er jo ganske indlysende, at hvis den opvoksende ungdom fra fødslen er indpodet med, at dem på den anden side skal du bekæmpe med alle til rådighed stående midler, ja, så ser en fredelig løsning ikke lige at være på tale.

Umiddelbart for os, ser det jo lidt mærkeligt ud, at der ikke kan findes en fredelig løsning, men det er tilsyneladende ikke så let. Når man hører eksperter udtale sig, ja, så tyder ikke noget på, at en fredelig løsning står lige foran. Den amerikanske præsident er tilsyneladende ikke så begejstret for valgets udfald, så noget tyder på, at et valgskifte måske kunne have ført til andre forhold de to befolkninger imellem.

Bortset fra at nogle enkelte af saunaklubbens medlemmer havde været på ferie i området, var det begrænset, hvad man kunne bidrage med til selve diskussionen, så næste uges debatemne må nok søges at holdes inden for landets grænse.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Igen fotos fra Mexico - Oaxaca

 

 

Uge 10: Torsdag den 5. marts 2015

Emne: bitter

Bitter, bitter, bitter eller bitter 

Af Jørgen Tøttrup 

Bitter… 

Ja, hvad er bitter egentlig for noget.

Ingen i Saunaklubben havde et præcist bud på det spørgsmål, da ordet bitter blev nævnt et par gange i forlængelse af fødselsdagssangen til ære for Morten Ege.

Den brave mand havde i anledning af et nyt personligt årsskifte medbragt en bitter, og da der høfligt blev spurgt til, hvad det var for noget, svarede Morten:

-          Det ved jeg ikke, men det er godt nok til jer.

Desværre havde alle lige netop på denne dag glemt at tage en ordbog med i saunaen, men hjemme ved computeren kan man heldigvis få svar på spørgsmålet om bitter. ”Wikipedia – den frie encyklopædi”, som er en af verdens førende servere og skrevet af et fællesskab af ildsjæle med interesse i at dele hele verdens viden, slår fast, at bitter har flere betydninger.

Det kan være:

-          Bitter smag

-          Bitter følelse

-          Bitter øl – og

-          Bitter Spirituosa.

Det er forkert at antyde, at Morten fik en lidt bitter smag i munden over, at der blev spurgt til hans bitter, og der var da heller ikke en eneste, som forlod saunabaren med en bitter følelse af, at det var noget sjask af noget hjemmebryg. Tværtimod var alle enige om, at det var god spirituosa, fødselaren havde medbragt.

Ingen spurgte i øvrigt til Mortens alder, og dybest set er alderen vel også et relativt begreb, som man ikke kan bruge til ret meget. Bevares, det er aldersbestemt hvornår man skal i skole, og det er også et spørgsmål om alder, før man kan stemme og hæve sin folkepension. Men ellers handler det vel mest af alt om, at man er ved et godt helbred. I det lys var det en fornøjelse at iagttage, at saunaen nærmest emmede af sundhed, selv om samtlige dåbsattester går langt tilbage i forrige årtusinde.

Der blev også udvekslet kloge ord om den mail, Saunaklubbens stifter og normale tastaturklapper, Jørgen Trap, netop har udsendt om muligheden for at komme en tur i Himmerlands Teater for at se krimien ”Indtil andet er bevist”. Klubbens medlemmer kan komme ind til stort set samme pris som studerende (det lyder pænere end pensionistrabat). Flere af de mest kulturelle lovpriste tilbuddet, men man hørte også en røst eller to, som gerne så en gentagelse af en teatertur i samlet flok kombineret med spisning.

Som iagttagende i saunaen og gæsteskribent på denne side vil jeg sammenfattende konkludere, at snakken forløb i rigtig god ro og visdom. Ingen forlod saunaen i bitterhed, men med en god smag i munden over Mortens medbragte bitter.

 

 

 

 

 

 

 

Erik Kjærs foto fra Mexico

 

Uge 9: Torsdag den 26. februar 2015

Emne: glemsomhed

 

Glemsomhed er et fænomen, som næsten alle oplever. De fleste har oplevet det, at man går efter et eller andet, men pludselig er der noget, der svigter, for hvad var det i grunden man gik efter. Når man får sådan en oplevelser, ja, så kan man da godt blive lidt forskrækket, for hvad er det her, er det begyndelsen til noget blivende hukommelsessvigt. Nej, fortvivl ikke, det behøver bestemt ikke at være begyndelsen til demens eller noget i den retning, for det er, som sagt, noget som alle kommer ud for.

At glemsomhed kom på tale i saunaen i dag, skyldtes udelukkende, at et medlem, der kun et par gange tidligere har vist tegn på glemsomhed, oplyste, at vi nok desværre måtte undvære ham i svømmebassinet i dag, da han havde glemt at sine badebukser. Her må nok lige indskydes, at bemærkningen af øvrige medlemmer nok blev opfattet som en undskyldning for at undgå selve svømmebassinet, for udelukkende at hellige sig saunaen. Medlemmet kunne dog afvise denne beskyldning, idet han henviste til, at det var konen, der under hendes almindelige arbejdsopgave, nemlig rengøring, havde undladt at pakke badebukserne sammen med håndklædet, hvilket selvfølgelig må anses som en rimelig stor fejl fra hendes side. Medlemmet havde derfor, i god tro, taget det fremlagte nyvaskede håndklæde med forvisning om, at badebukserne, selvfølgelig, som sædvanlig, var lagt ind der.

Efter denne forklaring var det som om selve begrebet, glemsomhed, gled lidt i baggrunden, hvorimod diskussionen derefter mere koncentrerede sig om, hvorvidt man måske mere skulle være opmærksom på, om ens hustru havde indledt en glemsomheds periode. Her kunne bare henvises til medlemmets glemte badebukser. Havde medlemmet været opmærksom  på hustruens begyndende glemsomhed, havde  han nok lige undersøgt håndklædet, havde hun nu husket det med badebukserne.

Et medlem kom med et ret useriøst spørgsmål, om det nu også var rimeligt at lægge skylden på hustruen, idet det vel også var mandens pligt at sørge for de ting, som han selv skulle medbringe. Her må nok lige indskydes, at med de tilkendegivelse han fik fra øvrige medlemmer, ja, så vil der nok gå en rum tid, inden han igen fremsætter lignende spørgsmål.

Nu må vi så håbe, at næste uges fødselar ikke lider af glemsomhed.

 

 

Erik Kjærs foto

Antropologisk Museum -Mexico City

Uge 8: Torsdag den 19. februar 2015

Emne: terror

 

Efter sidste uges tragiske hændelse i København, hvor terror viste sig fra den side, som vi længe har frygtet, var det selvfølgelig et emne, som ganske naturligt også blev drøftet i saunaen. Det er ret klart, at den forvoldte terror tages der selvfølgelig afstand fra. Så det var ikke så meget selve terrorhandlingen, der blev drøftet, det var nok mere det, hvordan og hvorfor er vi kommet så langt her i vores ellers så fredelige land, at den slags kan ske.

Mange eksperter kommer i denne tid med forklaringer på, hvorfor vi også her må se i øjnene, at den slags hændelser er vi ikke fritaget for. Det er lidt svær at se, at nogle, vel ret uskyldige tegninger, kan være årsag til den had, der i nogle kredse tilsyneladende er mod os herboende danskere. Eksperterne peger på den  måske manglende opmærksomhed, som der måske er undladt i forbindelse med de unge menneskers opvækst. Det er vel heller ikke helt skudt ved siden af, men det er jo let nok at sige, hvad var det så, der skulle have været gjort. Umiddelbart kunne noget nu godt tyde på, at man skal helt tilbage af de unges opvækst. Skulle forældrene til disse ”børn” ikke fra starten af opvæksten havde indpodet dem – børnene – at for at være en del af det danske samfund, så var der visse normer, som man skulle tilpasse sig. Det indebærer ikke, at man ikke kan dyrke den religion, som ens kultur nu giver anledning til, for noget af det fundamentale, som vi bygger på, er jo netop blandt andet, religionsfrihed, men det indebærer, at man respekterer andres religionsfrihed og ytringsfrihed.

Uanset den tragiske hændelse, var det en udbredt opfattelse i saunaen, at massemedierne måske var gået lidt for langt i forbindelse af dækning af hændelsen. Det virkede som om hændelsen skulle  vendes både forfra og bagfra uendelig mange gange. Efterhånden blev det gentagelse på gentagelse. Det samme kunne også siges om politikere. Efterhånden kunne det godt virke som overbudspolitik, men selv om alle tilsyneladende var enige om, at det ikke måtte blive et valgemne, så synes denne enighed at være lige så skrøbelig som våbenhvilen i Ukraine.

 

 

 

 

 

 

 

Igen fra Erik Kjærs mexiotur

 

 

Uge 6: Torsdag den 5. februar 2015

Emne: butiksdød

 

Debatemne er i denne uge skrevet af saunaklubmedlem Jørgen Tøttrup

 

 

Det er med en sjælden grad af ydmyghed, undertegnede sætter sig bag tastaturet for at formulere et skriv til denne helt unikke hjemmeside. Det gør jeg kun i min navnebror Jørgens fravær, og kun fordi jeg som yngste mand i saunaen ikke kunne undgå et meget beordrende blik fra præsident Per Hjortshøj.

Og hvad blev der så talt om???

Det var så store emner, at jeg egentlig burde skrive med versaler. Styrkende dråber fra fødselar Poul Erik var naturligvis en ganske vederkvægende oplevelse, truende butiksdød i Hobro påkaldte sig i alvorsfulde stunder også stor opmærksomhed, men intet var dog at regne for den debat, der udspandt sig om det forestående valg af Saunapræsident (det vender jeg tilbage til).

Først snakken om butiksdøden og specialbutikkernes vilkår. I Hobro har den sidste af to butikker med fotoudstyr netop drejet nøglen i, og selv om vi alle beklager det, har vi nok alle et eller andet sted ansvaret for, at det er blevet sværere og sværere at drive en specialbutik. Vi kikker på prisen, og kan vi få varen billigere i et supermarked eller på nettet, ja, så er de fleste nok lette at lokke. Sådan er det bare – og sådan har det været altid. Se bare på landsbyerne, der p.g.a. konkurrence jo stort set har mistet alle de butikker, der for få årti siden var en helt naturlig ting.  

Spørgsmålet er så, om vi kan gøre noget ved det, om vi skal gøre noget ved det, eller om vi som forbrugere bare skal acceptere, at strukturelle ændringer i samfundet kombineret med et ændret indkøbsmønster også har konsekvenser.

Det skal Saunaklubben nok vare sig for at kloge sig på.

Vi har anderledes vigtige ting at tænke på, og meget heldigt er vi så tilbage ved præcis det, jeg i parentes bemærket netop har lovet at vende tilbage til. Det forestående valg af Saunapræsident.

Debatten i saunaen blev sat i gang af præsident Per, som efter 10 år på posten virker uhyre kompetent til at fortsætte. Han udbad sig da heller ikke forslag til eventuelle præsidentkandidater, men nævnede dog meget respektfuldt sin egen lillebror som en særdeles myndig og højt respekteret  mand, hvis det skulle komme dertil. Forståeligt sagde ingen ham imod. Ordet nepotisme blev heller ikke nævnt i den løsslupne og gemytlige snak, som i øvrigt også tydeligt bar præg af, at en vinterferie står for døren.

Og alle os, der ikke skal ud at rejse – bør bare lige notere sig, at der ikke er svømning i uge 7.

 

 

 

 

Igen foto's fra Erik Kjærs tur til Mexio

 

Uge 5: Torsdag den 29. januar 2015  

Emne: kend din plads

 

Det med at kende og finde den plads her i tilværelsen, som nu egner sig bedst for det enkelte menneske, ja, det kan da godt til tider være vanskeligt. Og hvorfor er det så i grunden så vanskeligt. De fleste mennesker aner og kender vel godt så nogenlunde, hvor de hører til, og hvis de ikke selv er klar over det, ja, så er der masser af andre, der nok skal gøre dem opmærksom på, hvor de hører hjemme.

Emnet kom op til diskussion i saunaen i dag i forbindelse med, at et medlem, der indtil videre kun har haft plads på nederste bænk, pludselig udbrød, at han aldrig havde stilet efter toppen her i tilværelsen, og han befandt sig godt med pladsen på nederste bænk. Andre i saunaen havde tilsyneladende samme mening, for umiddelbart var der ikke nogen, der opfordrede ham til at komme op på øverste bænk.

Det med at være med i toppen kom også frem i forbindelse med, at Danmark i går havde spillet en vigtig håndboldkamp under afvikling af verdensmesterskabet. Det fleste havde regnet med, at Danmark helt klart hørte hjemme i toppen, altså på øverste bænk, men det viste sig så, at det slet ikke er så ligetil at være med der, idet de måtte erkende et nederlag til Spanien. Nu skal man af den grund ikke falde i svime, for intet er så skidt, at det ikke er godt for noget, og det gode her må nok siges at være, at nu bliver der måske lidt mere plads i fjernsynet til andre udsendelser, idet det vel ikke er nødvendigt længere med flere timers optakt til en kamp, ligesom staben, der har dækket kampene, vel kan reduceres væsentligt.

Man siger godt nok, at der er koldt på toppen, men denne udtalelse kan ikke bruges i forbindelse med, at man er med i toppen i saunaen, for er man placeret på øverste bænk, ja, så er det trods alt noget varmere end på den nederste.

 

 

sådan en plads kunne godt bære præsidentens navn

Erik Kjærs foto fra Mexio

 

 

 

Uge 4: Torsdag den 22. januar 2015

Emne: vejnavn

Rettelse: Fejlagtigt er der skrevet, at ugens debatemne er skrevet af præsidenten. Det er vicepræsidenten, der har skrevet indlægget, men mon ikke præsidenten er helt enig med forfatteren.

 I denne uge er ugens debatemne skrevet af præsidenten

 

På sit ugentlige møde i saunaklubben havde webmasteren meldt forfald og var savnet for sit lederskab af de seriøse drøftelser.

Ikke desto mindre var diskussionerne mange og højlydte.

Man var meget optaget af Hobro Avisens indlæg om navngivningen af Tom Kristensen vej.

En borger foreslog i avisen, at man ikke måtte overse Stålkongen og således også finde en vej , som kunne døbes  SVEND MØLLER HANSEN VEJ.

Det var der ikke uenighed om i sauna klubben, men man fandt det helt naturligt og oplagt, at saunaklubbens mangeårige præsident fik sit navn  foreviget i Mariagerfjord Kommune.

Man syntes imidlertid, at et vejnavn var for lidt til en så betydende person. Derfor  blev der skabt enighed om at en plads eller torv var passende.

Derfor er det nu op til det høje byråd  at finde en større plads  eller måske et torv og navngive det:

PER HJORTSHØJ TORV

 

 

 

 

 

Igen foto's fra Erik Kjærs tur til Mexio november 2014

 

Uge 3: Torsdag den 15. januar 2015

Emne: tilbageblik

 

Når et nyt år begynder, er det ganske naturligt, at man ser lidt tilbage på det forgangne. Set her fra vores lokale område, kan man selvfølgelig ikke forbigå de tragiske hændelser, der skete, i forbindelse med overgangen fra det gamle til det nye år.

I saunaklubben kunne man se tilbage på et år, hvor der havde været arrangeret en hel del sammenkomster i forbindelse med teaterture, høstfest og lignende. Man forventede også det kommende år ville indeholde arrangementer af lignende art.

Årets første måned har navn efter den romerske gud Janus. Han havde to ansigter. Det ene så fremad mod det nye år, og det andet så tilbage mod det forgangne. Fra sin plads i helligdommen på Forum Romanum kunne han i krigstid holde øje med øst- og vestporten. I det antikke Rom blev januar gjort til årets første måned fra år 153 f.Kr. Indtil da havde marts måned indledt året til ære for krigsguden Mars. I Danmark har januar fra begyndelsen af det 14. århundrede været årets første måned. Men i mange europæiske lande begyndte året indtil det 17. eller 18. århundrede i marts måned. Derfor kan ældre årstalsangivelser afvige med et år.

Januar måneds gamle danske navn glugmåned er afledt af ordet glug, som betyder kikhul. Og det, der kikkes ind i, er naturligvis det nye år. Januar er også blevet kaldt for "højalderens tid". Efter overtroen skulle mennesker, der var født i januar, leve længe. Januar var også en god måned at blive forelsket i. Denne påstand kan være en overlevering fra den græske kalender hvor januar var ægteskabs måneden

Hvis vi kikker inde i det nye år, ser vi et år, hvor saunaklubben stadig vil bestå, og vi forventer, at de kommende forhandlinger med VUC vil føre til positivt resultat for klubben.

Da debatsiden her normalt indeholder en beskrivelse af det, der har været til diskussion, kan det da heller ikke forbigås, at der i dag var en livlig diskussion i forbindelse med kronprinsens kørsel over Storebæltsbroen, en meget stormfuld aften, hvor kørsel over broen var indstillet på grund af den stærke blæst. Der var enighed om, at præsidenten, hvis han næste år igen skal være dronningens gæst ved nytårskur, skal hviske til dronningen, at hun nok lige må belære kronprinsen om kørsel i stormvejr.

 

 

Fotos fra Erik Kjærs Mexicotur 2014

Teothuacan solpyramiden

Teothuacan månepyramiden

 

Uge 2: Torsdag den 8. januar 2015

Emne: nytår

 

Så var saunaklubben igen mødt efter en vel, for de fleste, veloverstået jul og nytår. Nu var det igen tid til at få røret musklerne, idet det måske for nogles vedkommende har været en tid, hvor der nok har været lidt for mange frokoster.

Det var selvfølgelig en dag, hvor det tragiske, der skete i Paris i går, hvor 12 mennesker brutalt blev myrdet, blev drøftet. I et land som vores, hvor vi værdsætter demokratiet, og herunder ytringsfriheden, meget højt, er det skete slet ikke til at forstå. De mennesker, der kan foretage en sådan handling, må være hjernevasket, idet et normalt tænkende menneske ikke vil være i stand til at udføre en sådan handling. Man bør derfor sætter alle kræfter ind på at få foretaget en udrensning blandt bagmændene, så den form for hjernevask bringes til ophør. Vi må i hvert tilfælde gøre alt for, at dette ikke finde sted i vores land. Vi må håbe, de skyldige bliver fundet og stillet til ansvar for deres handling. 

Det var dejligt at se, så mange, der var mødt op, her på årets første svømmedag, og der var en aktivitet i svømmebassinet, som sjældent var set, og i saunaen var der så stor trængsel, at der måtte foretages holdinddeling, således alle fik mulighed for at få varmet kroppen igennem. Da det således fremover kan være et problem, blev det drøftet med livredderen, hvorvidt han havde mulighed for at finde en løsning på problemet. Efter nøje overvejelse kom han frem til, at der var den mulighed, at man kunne tage en forhandling med damerne, om der var mulighed for, om et par stykker eller tre i en spidsbelastning, kunne få ophold hos dem. Umiddelbart kunne forslaget virke meget tiltagende, men det kunne ikke udelukkes, at der kunne opstå problemer i forbindelse med udvælgelse af personerne. Forslaget må tages op til senere drøftelse.

Præsidenten var på grund af maveonde desværre ikke mødt op her på årets første svømmedag. Fra ikke dokumenterede kilder er det oplyst, at han muligt havde været indbudt til Dronningens nytårskur, hvor 3. rangorden havde været indbudt. Hvis det har sin rigtighed, har han  muligt indtaget for meget af prinsegemalens hjemmebryggede vin. Vi håber at se ham næste uge.

Godt nytår