stadig lidt julehygge

 

Uge 51: Torsdag den 21. december 2017

Emne: solhverv

 

Da det i dag var årets korteste dag, også kaldet solhverv, var det vel ganske naturligt, at samtalen kom til at dreje sig lidt om solhverv. I år falder solhverv netop på vores saunadag, helt nøjagtigt kl. 1728.

Solhverv er jo de to tidspunktet på året hvor solen når sin henholdsvis højeste og laveste højde over horisonten midt på dagen. Det ene solhverv, hvor solen er længst nord for ækvator, indtræder omkring den 21. juni (kaldet sommersolhverv), og det andet, hvor solen er længst syd for ækvator, indtræder omkring 21. december (kaldet vintersolhverv). Vintersolhverv er den dag, hvor lyset vender tilbage. Det er den dag, hvor antallet af timer med dagslys er årets mindste.

Nu er det jo ikke sådan, at man straks mærker, at dagene bliver længere, men bare tanken om, nu går det mod lysere tider, er nok til, at man har noget at se frem til, for de fleste kan godt blive lidt træt af de korte dage. Dog kan det da ikke udelukkes, at mange også synes, at det da har sin charme, sådan en kold, klam og fugtig efterårsdag at finde den bog frem, som man nu gennem længere tid har haft i tankerne. Så er en god stol, dejlig varme og måske en smule opvartning da ikke at foragte.

Midt i alt de gode, der kan siges om, nu vender længere dage tilbage, var der dog et medlem, der ikke helt var med på bølgen om alt det gode, den ventede forude. Han, der er ejer af villa med tilstødende have, kunne allerede se for sig, ved forårets komme, var der næsten uoverskuelige pligter at udføre i forbindelse med, at så skulle man igen i gang med ret kedsommeligt havearbejde. Han var i det hele taget ikke ret positivt indstillet, idet han allerede nu forudså, at sommeren ganske givet ville blive en sommer, hvor regn og blæst ville være alt dominerende. Det var selvfølgelig en melding, der gav anledning til kommentarer fra øvrige medlemmer, og det skal da lige nævnes, at hans syn på have og næste sommer fik en rimelig hård medfart.

Da solhvervsdagen også var dagen, hvor saunaklubben gik på juleferie, var der som sædvanlig hyggelig samvær i cafeteriet, hvor første del af svømmesæsonen blev fejret med et stjerneskud.

Alle ønskes en rigtig glædelig jul og et godt nytår.

 

 

 

 

 

julestemning i Hobro

 

Uge 50: Torsdag den 14. december2017

Emne: hastværk

 

 Hastværk er lastværk kommer formentlig fra Ordsprogenes Bog og er blevet en folkelig vending, der så siden har påvirket oversættelser af bibelen. Formularen, hastværk er lastværk, er kommet ind i det danske sprog og det bruges ret ofte i forbindelse med politiske beslutninger, idet politikere skal vise handlekraft og beslutsomhed, og herved kommer de ret ofte til at tage beslutninger, der senere viser sig at være noget makværk/lastværk. Den politiske situation lige i øjeblikket viser dog ikke hastværk eller beslutsomhed, men derfor kan det jo godt ende som noget lastværk/makværk.

Det var dog ikke så meget de politiske handlinger, der i dag var et emne i saunaen, men at det i det hele taget er kommet ind i billedet var i forbindelse med, at snakken faldt på hastighed. Det startede med, at et medlem skulle op på øverste bænk, og han har nok et kort øjeblik været tilbage i ungdommens vår, hvor man kunne alt, for han havde tilsyneladende overvurderet sine fysiske evner, med den hastighed han udviste ved at komme op, og det resulterede da også i noget lastværk, men ved hjælp fra et par stykker kom han dog op, og der var ikke sket ham fysisk overlast.

Igen kom hastighed til debat, da et andet medlem fremførte, at han nu så anledning til at rette en henvendelse til kommunen, idet han ved udkørsel fra en mindre vej skulle ud på en lidt større, og her havde han så måttet vente lidt for kunne foretage denne manøvre, da der var nogen trafik på den større vej. Han var ret utilfreds med dette. Han havde nok lidt svært ved at finde forståelse hos andre medlemmer, idet det ved en nærmere undersøgelse viste sig, at han nok højst have ventet i indtil et minut, og da han så direkte blev spurgt, hvorfor han havde sådan en hastværk, ja, da blev han svar skyldig.

Det er da muligt at en skrivelse til de kommunale myndigheder vil give resultat, men det mest sandsynlige vil nok være, at vort medlem vil modtage en skrivelse om, at de har modtaget hans henvendelse, og det vil indgå i en samlet trafikvurdering. I sådan en sag bliver der nok ikke tale om hastværk.

 

 

 

 

 

 

sæson for julefrokoster og pakkespil

 

Uge 49: Torsdag den 7. december 2017

Emne: blæst

 

En dag som i dag, hvor der er en strid vestenvind med regn, er det bare dejligt at komme ind i en varm sauna, så kroppen kan blive varm og dejlig. Så naturligt var det vel så også, at man kom til at diskutere blæst i almindelighed. Der kom også hurtig gang i beretninger om efterårsstorme, der havde forårsaget ødelæggelser og gener for mange mennesker. Der havde været efterårsstorme i november måned, hvor stormen havde været forbundet med snefald af en karakter, der havde gjort vejene ufarbare. Hvem huskede ikke også stormen, der næsten havde væltet hele Rold skov, og der havde også senere været tilfælde af lignende art. Blæsten i dag var dog ikke af en styrke, der på nogen måde kunne sammenlignes med de omtalte beretninger.

Midt i al den snakken om de skader en voldsom blæst kunne forvolde, var der dog et medlem, der spagt antydede, at man ikke kun skulle se på blæsten som en skadevolder, idet blæst i mange tilfælde var en rigtig god energikilde. Tænk blot på de mange vindmøller, der var med til at forsyne mange husstandes energiforbrug. Det var den form for energi, der var med til at dæmpe for den globale opvarmning. Der var også mange andre forme, hvor blæst blev omsat i energi til gavn for hele samfundet.

Det gav selvfølgelig anledning til lidt ro efter denne svada om energi, idet det nok var underforstået, at vi gennemgående var energiforbruger uden at tænke nærmere over konsekvensen af det til tider ret store forbrug.

Nu var det så, at et medlem tænkte i energi på en lidt anden måde , idet han meget tænksomt udtalte, at han også så sig selv som en slags energiudløser, da han lavede en sammenligning med sig selv i svømmebadet, hvor han, som han udtrykte det, så sig selv som en raket, der for gennem vandet. Da dette ikke gav anledning til bemærkninger, ændrede han udtrykket raket til torpedo, men da dette heller ikke gav anledning til bemærkninger, blev torpedo ændret til missil. Her var det så, at et andet medlem endelig kom med en bemærkning, idet han udtrykte det på den måde, at vort medlem mok kunne sammenlignes lidt med Nordkorea, der på et tidspunkt havde affyret et missil, der dog viste sig at være en fuser.

 

 

 

 

heste i vintertøj

her er lidt at arbejde med

Uge 48: Torsdag den 30. november 2017

Emne: håb

 

Man taler meget om, at når mennesker når op i en vis alder, ja, så kommer der flere og flere skavanker, ja, man kan ligefrem høre, at der bruges udtryk som, ar kroppen går i forfald. Det synes nu nok at være noget af et stærkt udtryk, og det er nu heller ikke kendetegnende for saunaklubbens medlemmer, idet indtil flere udøver rimelig stor indsats i svømmehallen, ja, i dag var der ligefrem et medlem, der glædestrålende i saunaen kunne meddele, at han havde svømmet så mange gange frem og tilbage i svømmebassinet, at han slet ikke havde tal på det. Her skal da lige indskydes, at et andet medlem kom med en bemærkning om, at det nu nok havde været begrænset, hvor mange gange, der havde været tale om, for der havde da også været rigelig med tid til sociale samvær ved enderne.

Men tilbage til kroppens forfald, eller skavank, så kom det af, at et medlem, der gennem længere tid på grund af forskellige årsager, ikke havde været med, nu havde indfundet sig, og han indledte med, at han næsten ikke kunne kende de medlemmer, han nu gennem flere år havde været sammen med hver torsdag. Her blev lidt af en pinlig stemning, så han var nok klar over, at han måske havde udtrykt sig lidt forkert, for han ændrede det til, at de fleste nok bare så lidt ældre ud. Det er nu nok tvivlsomt, hvor meget kroppen har ændret sig i de måneder, han ikke har været med.

Men uanset om kroppen er ved gå i forfald eller ej, så synes der stadig at være håb, selv om alderen ikke længere er at sammenligne med ungdomsårene. Her er så en lille beretning om hvorfor. Det kom sig af, at et medlem havde været til et foredrag om Grundtvig, og her havde foredragsholderen blandt andet været inde på Grundtvigs forhold til kvinder. Han havde således været gift tre gange, og her kommer det så. Han havde i en alder af over firs fået en arving, med sin, i sagens natur yngre hustru.

Efterfølgende kom snakken ind på, at i Mariager var der behov for en ny skole, men børnetilgangen var faldende, så selvom byrådet nu næsten har flertal med borgere fra Mariager, så var det nok ikke så nemt at få midler til en ny skole. Med henvisning til beretningen om Grundtvig, ja, så var der her måske en opgave for saunaklubbens medlemmer.

 

 

 

 

også et par efterårsbilleder

 

Uge 47: Torsdag den 23. november 2017

Emne: handlekraft

 

Her umiddelbart efter valg til byråd synes det så som så med handlekraft, eller beslutsomhed fra mange politikere, der endnu ikke har fundet frem til en person, der de næste fire år skal stå som øverste mand i kommunen. Om det skyldes det såkaldte magtbegær eller det måske skyldes, at der trods alt er en vis økonomisk gevinst i denne post, ja, det skal være usagt, men der synes i hvert tilfælde at være mangel på handlekraft eller beslutsomhed. Nu her to tre dage efter valget, er det vel også begrænset, hvor stor interesse man bredt har i, om der i en eller anden tilfældig kommune bliver en borgmester med den, eller den, politiske baggrund. Det er tilsyneladende godt stof for massemedierne, idet hver eneste nyhedsudsendelse omhandler netop dette emne.

Handlekraft eller beslutsomhed er absolut ikke noget, der mangler i vores saunaklub. Dette kom tydeligt frem i saunaen, idet en person, der ikke er tilknyttet saunaklubben, havde indfundet sig der, men ikke nok med det, han havde taget en plads, der er forbeholdt et saunaklubmedlem. Hvordan skulle en sådan situation klares? Her efterfølgende er hændelsesforløbet. Da præsidenten kom ind i saunaen, bemærkede han straks, at en ”fremmed” havde taget en plads, der altid har været tildelt et medlem. Her er det så, at handlekraft og beslutsomhed kom frem, idet præsidenten straks henvendte sig til den pågældende person og i høflige men bestemte toner gjorde ham bekendt med, at pladsen, som han havde taget var tildelt en anden. Personen tog det straks til sig, og han flyttede sig, uden vrøvl, Her kan vi være stolt af præsidenten, der udviste det, som mange politikere tilsyneladende kunne lære noget af.

Det blev også i saunaen diskuteret, hvorvidt vi ved næste byrådsvalg skulle udarbejde en liste med personer, der, selv med vores alder, kunne bringe nyt til et byråd. Der ville sikkert ikke blive problemer med at få stemmer nok.

 

 

 

 

 

et par efterårsbilleder

 

 

Uge 46: Torsdag den 16. november 2017

Emne: valgbetragtninger

Ugens debatemne er i denne uge skrevet af Kjeld Bernhard Nielsen

 

Trænger Mariagerfjord Kommune ikke til et mere dynamisk byråd og fornyet byråd?

Efter at have været til flere vælgermøder må jeg erkende at det nuværende byråd ”hygger sig helt enormt”. Alle lader til at være så enige. Det går da meget godt, ikke? Men er det godt nok?

Jeg har læst om forskellen i den politiske sammensætning i vor nabo, Rebild Kommune (ca 29.000 indb og 25 i byrådet) og Mariagerfjord Kommune (ca 42.000 indb. og 29 i byrådet) og kigget på begge kommuners placering på landsbasis. Det giver stof til eftertanke!  Mariagerfjord ligger nr. 80 ud af 98 og Rebild nr. 20.   Hvad sker der?  Er vi gået i stå i Mariagerfjord?

Er de 2 store partier, Socialdemokratiet med 13 pladser og Venstre med 11 blevet for dominerende og ”tamme”. I Rebild er 10 partier  repræsenteret med 1- 4 pladser.

I Mariager er der kun 4 partier. Udover de 2 store, så kun DF med 3, Liberal Alliance og Alternativet med 1 hver.

Der være brug for fornyelse og mere dynamik!

Når det drejer sig om kommunale rammevilkår for virksomheds- og erhvervsbyggevillighed

er kommunen faldet fra en plads som nr. 21 i 2016 til nr. 69 i 2017. Er det ikke bedre forhold for erhvervslivet der skaber arbejdspladser? Vor nabokommune Viborg ligger som nr. 17 i 2017.

Jeg tror det kan gøres bedre i Mariagerfjord Kommune.  Det er ikke nok med Danmarks smukkeste fjord og et byråd ”der hygger sig”

.Stem flere partier ind 21. november, så der bliver skabt ny dynamik i byrådet og visioner for fremtiden. Stem partier ind med en klar og målrettet profil og visioner.  Men STEM !

 

 

 

 

 

 

 

Tirpitz museet

 

Uge 45: Torsdag den 9. november 2017

Emne: valgplakater

 

Da der som bekendt skal være kommunevalg, eller byrådsvalg, om man vil, tirsdag den 21. november, så var det vel ganske naturligt, at netop dette emne blev bragt til diskussion i saunaen, idet man jo må formode, at set ud fra pensionisters syn, er det da nok ikke helt ligegyldigt, hvem der kommer til at føre kommunens politik de næste fire år.

Eller er det måske så nogenlunde ligegyldigt, hvilken politisk sammensætning, der bliver. Ja, dette blev der en del snak om, og opfattelsen var nok den, at der jo ikke kunne rokeres ret meget med kommunens penge, idet der jo det første år, er vedtaget et budget, så disse midler, der er afsat der, må vel betragtes som fastfrosset. Man var også af den opfattelse, at det i bund og grund nok var begrænset, hvor meget kommunen selv kunne bestemme, idet tiden vel efterhånden er sådan, at til mange gøremål, er der taget bestemmelse fra højere sted.

Tilbage bliver, at en borgmester gerne skulle være en person, der udadtil kunne stå som en værdig repræsentant for kommunen, således at netop vores kommune kunne være et sted, hvor udenbys havde lyst til at slå sig ned, både som almindelig borger, men så sandelig også som en person, der netop her havde mod til at etablere en virksomhed, der kunne skaffe arbejde.

For at en kommune skal kunne tiltrække tilflyttere, er det nødvendigt med lidt mere end at påpege den skønne natur – det gør alle andre kommuner også – nej, der skal være noget, som kan være med til at udfylde fritiden. Her er vores kommune ganske godt med, idet der er gode idrætsaktiviteter, ligesom kulturlivet også er ganske godt repræsenteret med gode udstillinger og et professionelt teater.

Men snakken kom lidt ind på de mange valgplakater, der for tiden præger bybilledet, og her var det så, at de fleste mente, at det nu nok var lidt spild af penge, idet de fleste nok på forhånd var indstillet på, hvem de ville give deres stemme til. Det blev også bemærket, at det var ganske få man havde kendskab til, eller også var det måske, at det for manges vedkommende var ungdomsbilleder, man havde benyttet.

Men, valget kommer, og alle opfordres til at benytte sig af deres valgret.

 

 

 

Fra museet i Nymindegab

 

Uge 44: Torsdag den 2. november 2017

Emne: skiftedag

 

Da vi lige har passeret den 1. november, var der et saunaklubmedlem, der pludselig begyndte på en længere udredning af forståelsen af begrebet skiftedag. Han er fra en årgang, der godt kunne huske, at når karlene på gårdene skulle skifte plads, var det normalt enten 1. maj eller 1. november. Det var nu nok mest på landet, at man brugte skiftedage. Han havde en erindring om en ung mand, der skulle skifte plads, og i forbindelse med dette, var det ganske naturligt, at bonden, som han skulle tjene hos, spændte den gamle hest for en fjervogn, eller fjedervogn. Det er en vogn, hvis fading hviler på fjedre. I dette køretøj kørte man så til det sted, hvor karlen havde gjort tjeneste, og nu fik man så med møje og besvær anbragt karle kammer skabet på vognen, og så var det bare hjem til det nye sted. Her var det så, at man ikke altid fik anvist et værelse, eller kammer, hvor der var særlig hyggeligt. Det var ikke unormalt, at dette kammer grænsede op til hestestalden. Det var ret praktisk, for så kunne karlen fodre dyrene, inden han gik i seng. Men i et sådant kammer havde han ret ofte selskab af både rotter og mus.

Skiftedag, også kaldet fardag, var i ældre tid den dato for tyende, specielt på landet, hvor de skiftede ansættelse. I Christian den 5’s danske lov angives, at skiftedag skal være enten den 1. juni og den 1. december. Omkring 1800 tallet blev andre skiftedage brugt, men det blev så senere bestemt, at skiftedage er som vi har nu.

En lille sjov beretning var om en mejerist, der skulle skifte plads, og da mejerister ikke er et personale, der er givet ret megen fritid, havde han selvfølgelig også haft meget travlt, inden han skulle rejse fra den gamle plads, Han havde i skyndingen pakket sit gamle tøj (det han brugte i mejeriet og som lugtede ret godt af ost) ind i nogle aviser, og nu kom rutebilen, som han  skulle med til det nye sted, så han måtte i en fart komme ind i bilen, og ,endelig, kunne han få lidt ro, så han satte sig straks på en ledig plads, og tøjbylten kom op på hylden over siddepladserne,  men da rutebilen satte sig i bevægelse faldt tøjbylten ned og ramte et på ældre damer, der udtrykte sig meget misfornøjet over at få ostelugt lige i ansigtet.

Nu hører man ikke så meget om skiftedage, og de ulækre karlekamre er heldigvis fortid.

 

 

 

 

fra det første andelsmejeri i Hjedding

 

Uge 43:Torsdag den 26- oktober 2017

emne: vandspild

At et emne som vandspild kan komme til debat i en sauna er jo i grunden ikke så mærkeligt, da man der er omgivet af mange vandledende installationer, og i selve saunaen er vand også en del af måden, hvorpå man kan få en højere temperatur ved fordampning af vand. Det var nu fordi, der i selve brusbad stedet pludselig skete et eller andet med en vandhane, idet vand fossede ud i en tyk stråle. Et saunamedlem, der mente sig lidt ekspert i vandskader var hurtigt på uheldsstedet, hvor han på en meget teknisk måde fik vandspildet bragt til ophør. Stor ros til vort medlem, der ved resolut indgriben fik begrænset vandspildet. Det må også lige her nævnes, at vort medlem i sin aktive arbejdsperiode, ikke havde en uddannelse inden for VVS området.

Man kom nu til at diskutere, hvor stor indgriben vandspild kan have i dagligdagen. De fleste tænker nok ikke over, at en dryppende vandhane kan koste op til 2000 kroner om året, og hvis et toilet løber, så der er uro i vandet, kan det koste helt op til 10.000 kroner om året, og hvis toilettet løber, så du har svært ved at se det, kan det nemt blive en ekstra regning på 2.500 kroner på årsbasis, eller næsten samme pris som et nyt moderne toilet.

Vandspild eller velvære, du bestemmer selv for tænk dig hvad du kan få, bare ved at være opmærksom på, om dit gamle toilet eller den gamle vandhane måske er tjenlig til udskiftning.

I det hele taget går man i saunaklubben meget op i at værne om naturen, og emner som naturpleje er noget, der ret ofte diskuteres. Ved fejring af fødselsdage og lignende, kunne man let kunne forledes til at byde på kurvand og lignende drikke, hvor man påpeger, at ved indtagelse af disse drikke, så er man næsten sikker på et sundt og indholdsrigt liv. Men her er man standhaftig, så man tærer ikke på vandforbruget ved disse lejligheder.  Dette blev klart bevist ved dagens fødselar, da han fuldt og helt levede op til reglerne om ikke unødigt vandforbrug.

 

 

 

 

 

Danmarks første andelsmejeri Hjedding 1882

 

 

Uge 41: Torsdag den 12. oktober 2017

Emne: forventning

 

Forventning er noget der godt kan opstå ved usikkerhed og kan være både realistisk og urealistisk. Et mindre heldigt udfald kan give anledning til skuffelse, men hvis forventningen indfries, vil den typisk give glæde for personen, der har haft forventningen.

En sådan forventning opstod i saunaen i dag, hvor der var rigtig mange medlemmer mødt op. Det er klart, at med så mange mennesker samlet i et forholdsvis lille lokale, er det meget vanskeligt at få en klar fornemmelse af, hvad snakken går ud på, og i dag var absolut ingen undtagelse, men pludselig, midt i larmen, opstod en lyd, der fik den ellers højlydte stemning til at forstumme. Lyden, der havde så stor virkning på forsamlingen, var en velkendt lyd, der vel nok kan komme ind under kategorien ” skruelåg løsnes”. Her var det så, at forventningen gik i opfyldelse, og i dette tilfælde udløste forventningen glæde.

Efter turen i svømmebassinet var der igen fyldt op i saunaen, og igen kunne man mærke på stemningen, at man forventede noget – her må lige indskydes, at der i dag var en fødselar -. Men efterhånden som tiden gik, kunne det tydeligt mærkes, at forventningen fra glæde, var ved at vende sig til skuffelse, idet fødselaren udeblev. Men pludselig dukkede han op og skuffelsen blev vendt til glæde.

Et medlem, der lider af nærsynethed, kunne berette, at han i svømmehallen havde bemærket, at livredderen, der normalt er af mandlig køn i dag var af modsatte. Da han jo ikke ser klart på lang afstand, fik han nærkonkakt med pågældende livredder, og han fik bekræftet sin første antagelse. Livredderen kunne bekræfte, at hun i dag havde sin debut som livredder, og hun var af en mandlig kollega blevet gjort opmærksom på, at hun ikke skulle reagere, selv om der ikke var bevægelse i vandet, idet dette var normalt for dette svømmehold.

En sådan udtalelse må nok give anledning til en alvorlig snak med den mandlige livredder.

Husk så – i næste uge (uge 42) er der ingen svømning – god efterårsferie

 

 

operahuset i Sydney i rav

 

fra museet Tirpitz

 

Uge 40: Torsdag den 5. oktober 2017

Emne: hørelse

 

At hørelse i det hele taget blev taget op til drøftelse i dagens sauna, skyldtes nok, at et medlem henkastet spurgte, om man havde fulgt med i Folketingets åbning i tirsdags. Tilsyneladende var det ikke ret mange, der havde fulgt dette, og her var det, at et medlem mente, at lyden i Folketinget var af så dårlig beskaffenhed, at det ikke var nemt at høre. Dette gav selvfølgelig anledning til en større debat, idet de fleste mente, at hvis ikke man var i stand til at høre, hvad der blev sagt fra Folketingets talestol, ja, så måtte det være på grund af nedsat hørelse, og endda ret stærkt nedsat. Andre var af den opfattelse, at hvis man ikke havde hørt, så skyldtes det nok, at man var af den opfattelse, at det der bliver sagt ved en sådan åbning ikke skiller sig ud fra, hvad der er sagt ved tidligere lejligheder.

Det var således ikke selve åbningstalen, der kom til debat, idet der ikke var nogen, der havde hørt så meget, at de kunne gengive selv de væsentligste ting, der måtte have været. Man blev enig om, at der nok havde været noget om, at børn og gamle skulle tilgodeses, for det er jo noget, der altid har været på programmet. Man havde dog fået fat i, at hvis man var blandt de rigeste, så kunne man spare nogle tusinde kroner ved køb af en dyr bil, men det jo ikke rigtig noget, der har interesse for pensionister.

At hørelse er en væsentlig ting for at få tingene opfattet rigtigt, blev synliggjort i saunaen, idet to medlemmer var i en intern samtale, men øvrige kunne godt høre, hvad der foregik. Samtalen foregik så nogenlunde sådan. Har du hørt at statsministeren trådte op i en affaldsspand, da han gik ned fra folketingets talestol? – her skal lige indskydes, at det er uvist, om statsministeren opfatter sig selv, som en person, der er lig med affald – Det medlem, der var inddraget i samtalen, havde nok ikke hørt, hvad der blev spurgt om, for han svarede, at han da også var ret træt af al den sortering af affald, der nu var blevet indført.

Høresansen er jo en sans vi bruger til at høre lyd. Hørelsen hjælper os endvidere til at fastlægge retning og afstand, samt lokalisere os selv i forhold til andre.

Der var et lille uheld i saunaen i dag, idet præsidenten kom til at sætte sig på den genstand, der normalt bruges i forbindelse med afholdelse af fødselsdage. Nu er det jo sådan, at i saunaen opholder man sig nøgen, og hvorvidt genstanden er forsvundet som følge af dette, ja, så må vi vel formode, at den kommer frem ad naturlig vej.

 

 

TIRPITZ museet i Blåvand

Uge 39: Torsdag den 28. september 2017

Emne: synet

 

Når man ser ordet synet, ja, så kan det jo være udtryk for forskellige ting. Der kan for eksempel være tale om, at bilen er synet og godkendt, eller den er måske ikke godkendt, så skal den til syn igen. Det var dog ikke i den forbindelse, at ordet synet blev omtalt i saunaen i dag. Det var mere rettet mod en af de fem sanser, nemlig synssansen. Synet giver os en forestilling om proportioner og sætter os i stand til at afpasse vores bevægelser i forhold til omgivelserne. Et medlem havde måske fået ordet lidt forkert indpasset, idet han fremkom med sætningen, synet, synet og fundet for let. Dette blev dog rettet, da et andet medlem, der er ret godt hjemme i de gamle skrifter, kunne sige, at der nu nok var tænkt på sætningen, vejet, vejet og fundet for let. Og denne sætning var fremkomet i forbindelse med at kong Belhassar havde set en menneskehånd havde skrevet i kalken på kongepaladsets væg, og ingen kunne tyde, hvad der var skrevet. Daniel blev tilkaldt og tydede skriften som: mene, mene, teqel, ufarsin, hvilket betyder vejet, vejet og fundet for let.

Næh, det der var årsag til hele snakken om synssansen var, at et medlem kunne berette, at han for lidt siden havde set en kvinde, der var kommet ind i vores (herrernes) omklædningsrum. Dette gav selvsagt anledning til en hel del udspørgning om den pågældende kvinde. Man ville selvfølgelig godt vide lidt om kvindens alder, udseende og lignende, men det var meget begrænset, hvad vort medlem kunne fremkomme med. Lidt ind i samtalen mente han, at der måske var tale om en pige, og da der stadig blev boret i sagen, mente han til slut, at der nu nok kun var tale om en lille pige, der var gået forkert af de to omklædningsrum.

Sådan en hændelse tyder meget på, at synet for de flestes vedkommende er noget aftagende med alderen. Der kan måske også være tale om, at alt, hvad der foregår omkring en ikke altid registreres på den rigtige måde. Selv om det måske er sagen ret uvedkommende, så var der et medlem, der pludselig under debatten fremkom med, at han  havde set syngende tennispiger, men hvor han havde set dem, ja, det står hen i det uvisse.

 

 

 

Sandskulpturer i Hune ved Blokhus

Uge 38: Torsdag den 21. september 2017

Emne: styrke

 

Når man befinder sig i en sauna, og man rundt omkring ser mennesker, der stort set alle udstråler en vis form for styrke, ja, så er det vel ganske naturligt, at netop disse mennesker er i stand til, med en vis erfaring, at kunne diskutere styrke og magt på en saglig og objektiv måde. At spørgsmålet i det hele taget blev bragt op som emne, ja, det var begrundet i, at verdens stormagter netop i disse dage var forsamlet i FN, hvor de store verdensspørgsmål blev drøftet. Her var de så, at manden, der siges at sidde på verdens største magtpost, netop udviste styrke og magt. Efter de udtalelser, han fremkom med, så skulle et land som Nordkorea, ikke begynde at spille med de store muskler, for så ville der ske store ting. Hele Nordkorea ville blive udslettet, hvilket selvsagt ville medføre at millioner af menneskeliv ville blive udslettet.

En sådan udtalelse viser virkelig tegn på stor styrke og magt, men spørgsmålet er så, om det nu også er klogt, set på længere sigt. Her er det så, at et forum af saunaklubmedlemmer måske mangler lidt mere indsigt i de store verdensspørgsmål, for på en saglig måde at kunne bidrage til forståelse af disse udtalelser. Men medlemmerne stod absolut ikke tilbage for udtalelser om dette ømtålige emne, og flere var af den mening, at det nok var klogt, en gang for alle at få disse ulmende provokationer bragt til ophør, og dette kunne måske kun gøres ved en total udslettelse. Andre var dog af den opfattelse, at man da ikke bare kunne udslette et helt land, hvor almindelige mennesker jo ikke havde indflydelse på den førte politik, idet landets politik jo totalt blev styret af en enkelt person, der tilsyneladende ikke tog hensyn til menneskeliv.

Efter dette, noget højtravende emne, fik et medlem dog diskussionen ned på et lavere plan, idet han mente tiden var inde til, at medlemmerne nu skulle udvise styrke i svømmebassinet, og her var det den enkelte, der helt og holdent kunne udvise styrke, og her skulle man ikke styres af en eller anden magtsyg person.

Ordet styrke kan også bruges i mange andre tilfælde, og som mand er det vel ret naturligt, at man vil vise styrke over for det andet køn. Hvad med: Hans styrke i armene og hans udtryk af kraft gav hende en art tryghed tilbage.

 

 

 

 

Udsigt over Limfjorden

 

Der er fangst i rusen

Uge 37: Torsdag den 14. september 2017

Emne: vejret

 

Et spørgsmål, der vist aldrig bliver uaktuelt at tale om, er vejret. Nu er det selvfølgelig også et spørgsmål, der er aktuel for mange mennesker. Skal man på ferie, ja, så ser man helst at vejret, om sommeren, er dage med solskin, ikke særlig meget regn og ikke for blæsende, og er man til et bad i bølgerne, som saunaklubbens medlemmer jo selvfølgelig er, så gør det ikke noget, at temperaturen ligger lidt over de 20 grader. Er man derimod til vinterferie, ja, så ser det lidt anderledes ud, for her skal man helst have let snevejr og frostgrader, men det gør da heller ikke noget, om solen også her viser sig fra den pæne side.

Det er også utroligt, hvad man får af beretninger om folks oplevelser i forbindelse med vejret. Her hører man røstende beretninger fra mennesker, der huskede vintrene i fyrrene. Her var der frostgrader, der var så høje, at termometret næsten ikke kunne registrere det, og der var snedriver så høje, at man var i højde med telefonledningerne. Her skal der absolut ikke stilles tvivl ved disse beretninger, for rigtigheden kan man jo finde ved at læse beretninger fra denne tid.

Der er nu nok heller ikke tvivl om, at klimaet har ændret sig over de senere år, og uanset hvilken politisk opfattelse man har, ja, så er der næppe tvivl om, at den globale opvarmning har stor indflydelser på vejret. Det lyder ganske vist ikke af så meget, når der tales om, at temperaturen over en vis årrække vil stige med ganske få grader, men når man hører kloge mennesker udtaler sig om dette, så er det da ret alarmerende. Derfor lyder det også ganske uansvarlig, når toppolitikere i verdensklasse udtaler sig om, at denne form for skrækkampagne skal man ikke hører efter, man skal bare blive ved med at foretage ting, selv om det bevirker forurening, bare det giver profit, så må man se stort på, at det går ud over menneskers helbred.

Hvis ordet vejret deles op i to ord, ja, så der pludselig tale om noget helt andet, nemlig vej ret, og er der noget, der i tidens løb har givet anledning til uoverensstemmelser, ja, så er det, hvorvidt man nu har vej ret til et eller andet, og det er ikke bare noget, der er dukket op i nyere tid, nej, det er virkelig noget, der har været stridsspørgsmål i mange, mange år.

Ordet vejret kan også overføres lidt til svømmebassinet. Når medlemmerne i høj tempo svømmer, skaber det bølger, der kan være så høje, at det er til ulempe for andre. Tales der om vej ret, ja, så må vi vel sige, at har man en svømmebane, ja, så har man vel en vis vej ret her.

 

 

 

der er flere måder at bo på

Uge 36: Torsdag den 7. september 2017

Emne: opstart

 

Ind imellem undres man sig over, at tiden går så hurtigt, ja, næsten alt for hurtigt. Med et lille tilbageblik, så synes det kun at være ganske få dage siden, at vi afsluttede svømmesæsonen, inden sommeren skulle sætte ind. Men, nu er det alligevel 5 måneder siden, og vi må nok se i øjnene, at sommeren er ved at gå på hæld, og nu kommer så efteråret med regn og rusk og temperaturen må vi også se i øjnene er faldende. Ikke fordi vi ikke har set nok til regn her i sommerens løb, og de helt store sommer temperaturer har vi faktisk heller ikke set noget til, så alt i alt må vi nok indstille os på, at overgangen fra sommer til efterår ikke bliver så mærkbar.

Nu er vi her så igen, og stemningen i saunaen har tilsyneladende ikke lidt skade ved et ophold på fem måneder. Det tog ikke mange minutter, inden den gode gamle stemning var tilbage, og snakken var ind imellem så højlydt, at det var svært at få en mening og forståelse for, hvad der lige i øjeblikket var aktuelt som samtalestof. Om man nu gik glip af guldkorn, ja, så er der faktisk kun at sige, at der vil komme mange efterfølgende diskussioner, hvor det tabte fra første saunadag sagtens vil kunne indhentes.

Det er jo skik og brug, at vi her i saunaen fejrer et medlems fødselsdag, og i de forløbne fem måneder, har mange af medlemmerne haft fødselsdag, og det ville da være mærkeligt, om vi ikke også ville fejre deres fødselsdage. Derfor er der på hjemmesiden lavet en fortegnelse over alle, der i sommerens løb har haft fødselsdag, og her kan den enkelte så se, hvornår deres dag vil blive fejret.

Selv om snakken var livlig i saunaen, ja, så var der da også tid til at aflægge svømmebassinet et besøg, men det må nok retfærdigvis siges, at der her den første svømmedag vist ikke blev sat rekorder med hensyn til distancer, men nu bliver der jo også mange måneder at øve sig i. Et medlem udtrykte det sådan: at, bortset fra enderne, ja, så var der faktisk rigelig med plads i selve svømmebassinet.

Velkommen tilbage – og god sæson

 

 

 

 

 

 

Erik Kjærs fotosamling - Hjerritsdal

 

 

Uge 13: Torsdag den 30. marts 2017

Emne: camouflage

 

Der anvendes mange forskellige camouflage, men det forbindes nu nok mest med soldater og jægere, der ifører sig et eller andet udstyr, der gør dem usynlige. For soldaters vedkommende er det jo nok andre hærenheder, der helst ikke må bemærke, hvor man befinder sig, hvorimod jægere må gøre sig usynlige for dyr.

Men det er sandelig ikke kun i de to nævnte kategorier, der benyttes camouflage, hvilket i dag blev bevist i saunaen, idet et medlem, der havde glemt sine badebukser nu måtte ud på lånemarkedet, da han jo ikke kunne indfinde sig i svømmehallen uden de obligatoriske badebukser. Her må dog indskydes, at det medlem, der er tale om, måske alligevel godt kunne have indfundet sig uden omhandlede bukser, idet han ikke er blandt de største, så med lidt snilde kunne han måske godt ubemærket komme i svømmebassinet. Men medlemmet valgte at finde et par bukser, hvilket da også lykkedes. Men nu var det sådan, at personen, som var villig til at låne ham et par bukser, var af  en størrelse, der ikke helt svarede til vores medlem. Her var det så, at camouflage opstod uden det absolut skulle forbindes med soldater eller jægere, idet vort medlem næsten blev usynlig, da han havde iført sig bukserne. Det skabte selvfølgelig lidt uro i svømmebassinet, da man pludselig bemærkede et par bukser, der kom vandrende ind i hallen. og forbavselsen blev ikke mindre, da man kunne bemærke et par bukser, der svømmede rundt.

Heldigt var det dog, at man fandt ud af, at der også befandt sig en person i de benævnte bukser, idet det senere viste sig, at personen også senere skulle fejre fødselsdag i saunaen. Her gjorde han sig igen bemærket med hensyn til camouflage, da det udstyr, der normalt bruges i forbindelse med fødselsdage, også havde en camouflageagtig karakter, da udstyret var i mange forskellige farver.  Det gav lidt vanskeligheder i forbindelse med uddeling, da visse medlemmer ikke så gerne ville modtage en farve, der var i modstrid med deres politiske tilholdssted.

Alt lykkedes dog på fornemste vis, og fødselsdagen blev fejret som det sig hør og bør.

Nu er der så pause frem til september – og alle ønskes en god sommer.

 

,

 

 

Erik Kjærs fotosamling - Nederlands Openluchtmuseum

 

Uge 12: Torsdag den 23. marts 2017

Emne: hjælpsomhed

 

Hjælpsomhed er vel at stille sig til rådighed for andre og yde dem støtte eller bistand. Der er mange voksne, der har så travlt til og fra arbejde, at de overhovedet ikke ænser, hvad der sker omkring dem. Kunne det måske tænkes, at nogen havde brug for, at de gav dem en hjælpende hånd. Vi kender vel alle situationen, hvor en ældre dame står og skal over vejen, men hun tøver, tør ikke gå ud. Måske havde hun brug for en hjælpende hånd i stedet for irriterende blikke.

At hjælpsomhed blev til debat i saunaen skyldtes, at et medlem, der gerne ville op på øverste bænk, havde lidt besvær med at komme op. Her var det så, at hjælpsomhed nok havde været på sin plads i stedet for bemærkninger, der mere gik ud på at fremhæve hans manglende evne til at komme op på en let og ubesværet måde. Det skal da lige anføres, at medlemmet kom op ved egen hjælp, og intet tydede på, at han havde forventet en hjælpende hånd.

Et andet medlem havde også, dog på et lidt andet plan, i ugens løb oplevet en stor hjælpsomhed. Det forholder sig nemlig sådan, at medlemmet i ugens løb havde været helt alene i fem dage, uden hustruens hjælp til det huslige. Her var det så, at hjælpsomheden havde indfundet sig, idet venner og bekendte tilsyneladende havde haft stor medlidenhed med ham. Hvordan skulle han dog klare sig i fem dage, uden mad og drikke. De havde forsigtigt spurgt frem til, om hustruen, inden hun havde forladt hjemmet, nu også havde sørget for, at der i køleskabet eller fryseren var lavet mad, så vort medlem ikke skulle dø af sult. Vort medlem kunne over for vennerne sige, at han havde forbudt hustruen at lave noget – han skulle nok klare sig. Det skal være usagt, om vort medlem havde gjort dette for at hustruen ikke skulle bebyrdes med arbejde, eller det måske var på grund af, at venner og bekendte med denne melding ville få en vis form for medlidenhed. Det sidste må nok siges, at dette lykkedes fuldt ud, for vort medlem blev inviteret ud til spisning alle 5 dage.  

Når vi ser på den elendighed, der sker rundt omkring os, ja, mon vi så ikke alle er indstillet på, at her er hjælpsomhed på sin plads.

 

 

 

der udvises stor kreativitet alle steder

 

 

 

Uge 11: Torsdag den 16. marts 2017

Emne: opvaskens charme

Ugens debatemne er i denne uge skrevet af Niels Anton

 

Sats på de små synlige succes´er! sagde en klog mand engang.

Opvasken er en af hverdagens små synlige succes´er.

 Moderne mennesker har da en opvaskemaskine!

Ja, det har vi også. Man har jo ikke tid til at stå og gnubbe på hver ske og hvert glas. Men stadig kan det ske, at man af en eller anden grund står langt fra en opvaskemaskine med et bjerg af snavsede tallerkener, kopper, gryder og pander foran sig.

Så er der kun én vej. Langsomt og systematisk forvandler man kaos til orden.

Måske er det dét, der er så godt ved at vaske op: Jeg skaber orden af kaos. Det, som er så svært i den store verden og i mine egne tanker og på mit kaotiske skrivebord, det lykkes ved køkkenvasken. En af livets små synlige succes´er.

Meget af det, man ellers giver sig i kast med, kan gå til begge sider. Det er usikkert, hvordan det vil falde ud. Opvasken er ikke bare en synlig, men også en sikker succes.

Hvornår har man hørt om en opvask, der mislykkes eller (undskyld udtrykket) går i vasken?

Selvfølgelig findes der emsige aftørrere, der med viskestykket i hånden vover at påpege, at opvaskeren ikke har gjort sit arbejde godt nok. Den slags affejes med en bemærkning, jeg har fra en god ven, som engang tørrede af for mig: Det er en dårlig aftørrer, der ikke kan få det sidste af i viskestykket!

Sådan taler en sand ven. Han hænger sig ikke i mine små og store forsømmelser, men tørrer dem stilfærdigt af i sit viskestykke.

 Er man to eller flere om opvasken, er den det bedste sted til en samtale om stort og småt.

Med en børste eller et viskestykke i hånden kan man vende dagens begivenheder og tanker, tale og tie sammen!

Lånt fra en mine venners små skriverier: Om det nytteløses nødvendighed.

 

 

 

 

 

 

 

mindesten ved opgangen til Hobro jernbanestation

 

fra Bies Have

 

Uge 10: Torsdag den 9. marts 2017

Emne: populær

 

Det er utroligt så meget massemedierne går op i at måle, især kendte folks popularitet, og herunder stilles der mange gange spørgsmål, man næsten på forhånd kender svaret på. Selv i de lokale radioudsendelser sluttes der mange gange med, at man opfordrer lytterne til at skrive ind og give deres mening til kende. Det er da alt sammen meget godt, men kan en sådan menings tilkendegivelse give et rigtigt billede af, hvad der faktisk rører sig i befolkningen. Man kunne godt fristes til at tro, at det stort set er de samme mennesker, der ytrer sig om alt. Det er selvfølgelig også en grundlovssikret ret man har til at ytre sig, så set fra den vinkel, er der jo ikke noget i vejen med målingen, men tilbage bliver, om det er et retvisende billede af befolkningens mening.

Senest er der nu foretaget en måling, hvor befolkningens mening om den nuværende regerings popularitet. Vist ikke så meget regeringens førte politi, men mere hvordan de forskellige ministre har ”opført” sig. Dette billede kan jo næsten kun blive, hvordan man opfatter dem, når de viser sig på skærmen. Det er nok begrænset hvor meget de adspurgte kender til de forskellige ministres udfoldelse i artikler og lignende skriftlig materiale fra dem. Derfor vil popularitet nok være meget afhængig af, hvordan man gør sig på skærmen, og her må jo nok siges, at det ikke er alle der mestre denne kunst.

Da direkte politisk debat ligger meget fjernt fra saunaklubben, skal der heller ikke her kommes ind på, hvordan de forskellige har klaret sig i denne personanalyse, men resultatet er vel ikke særlig overraskende.

På lokalt plan bliver det så spændende, om der ved næste kommunalvalg skal foretages en sådan undersøgelse af vores kommunalpolitiker. Det er da muligt, at en sådan undersøgelse i det mindste ville mulighed for se, hvem der i grunden er medlem af byrådet.

Men, saunaklubben lever i bedste velgående uden det er nødvendigt at foretage en personanalyse, idet valg til præsidentembedet hidtil har foregået uden modkandidat.

 

 

 

morgenstemning over Hobro

 

Jernbanegade, Hobro

Uge 9: Torsdag den 2. marts 2017

Emne: tolerance

 

Udtrykket tolerant bruges ret ofte i forbindelse med både det ene og det andet. Men hvad dækker i grunden ordet tolerant. Det betyder at man tåler andres tanker og meninger, selvom man selv er uenig.  En forudsætning for tolerance er, at man ikke er enig i den værdi man tolerere. I forbindelse med racetolerance lyder det ofte, at man er tolerant overfor andre mennesker. Det kan for eksempel være mennesker der har en anden hudfarve, og i den forbindelse bruges også, at man er imod racediskriminering.  Men strengt taget er begrebet tolerance malplaceret i denne sammenhæng for det betyder jo egentlig, at man ikke bryder sig om dem.

At tolerance i det hele taget kom til diskussion i saunaen tog sin begyndelse med, at klubbens præsident, der indtil nu har boet lunt og godt i landlige omgivelser, nu, selvfølgelig sammen med hustruen, har besluttet sig for at flytte til mere bymæssige forhold. Som tidligere anført her på debatsiden har parret købt hus grænsende op til et andet saunaklubmedlem. Her var det så, at tolerance kom ind som diskussion, for hvor meget kan vort medlem tolerere ved at være nabo til en tilflytter med så høj status. Det har også tidligere været nævnt, at straks da flytningsplanerne var en realitet, ja, så, inspireret af den amerikanske præsident, skulle der i skellet bygges en mur. Indtil videre forlyder det, at planen, der bestemt ikke er opgivet, nu er sat lidt i bero, idet der er opstået problemer i forbindelse med betalingen, og her, igen inspireret af den amerikanske præsident, mene tilflytteren, at det økonomiske i forbindelse med etableringen helt må tillægges naboen, hvilket denne, måske ganske forståeligt, ikke er enig i.

Her var det så man diskuterede, hvor stor tolerance skal vort medlem udvise med hensyn til tilflytterens krav. Man var nok mest stemt for, at udgifterne skulle deles ligeligt parterne imellem, men måske med to tredjedel til tilflytteren. Dette kommenterede præsidenten ikke, men det var også på et tidspunkt, hvor han havde taget høreapparatet ud.

Et medlem kom med det forslag, om der ikke bare kunne opsættes et ganske almindeligt hegn til værn for hunde og den slags småkravl.

 

 

 

 

et tiltrængt hvil

 

man må arbejde for føden

Uge 8: Torsdag den 23. februar 2017

Emne: hjælpemidler

 

Når der tales om hjælpemidler findes der utrolig mange ting, der kan forsøde tilværelsen for personer, der på en eller anden måde har mistet evnen til at have en tilværelse uden brug af hjælpemidler. Der tænkes nok mest her på ældre personer, men det er da også yngre, der rammes hårdt. Hvis man bare ser lidt på de hjælpemidler, der er på markedet, ja, så findes der jo rollatorer, gangvogne, kørestole el-scootere, krykker og krykstokke og meget, meget mere. Det er heldigvis ting som flittig bruges, og det ses jo også tydeligt i gadebilledet. Godt at personer, der har brug for den slags ting, ikke længere fører en tilbagetrukket tilværelse, men kommer ud blandt andre mennesker.

Grunden til at emnet i dag omhandler hjælpemidler er den, at i saunaen er der nu etableret en foranstaltning, så personer, der gerne vil prøve varmen på øverste bænk, nu ikke længere behøver at være henvist til den nederste bænk, som følge af besværligheden ved at komme et trin længere op. Foranstaltningen er et greb, der er påmonteret trævæggen umiddelbart til højre for indgangsdøren. Grebet er placeret på en sådan måde, at man med højre hånd skal tage et fast greb for derefter at svinge venstre ben op på nederste bænk. Når man står i denne stilling, skal man lige finde balancen, inden man forsøger at få højre ben op på bænken. Dette kan godt være lidt vanskeligt og kræver en vis styrke i højre arm, idet man nærmest skal hive sig op. Når så man er kommet op med begge ben, skal man lige finde roen, inden man sætter sig på øverste bænk. Nu er der så det, hvis man sætter det sted, hvor man kommer op, ja, så blokerer man for andre, der også vil prøve lykken på øverste bænk. Her er der så to muligheder. Man kan gående på nederste bænk gå så langt væk, at der bliver plads til andre, men her skal udvises forsigtighed, idet en gåtur på bænken godt kan være forbundet med vanskeligheder. Man kan også vælge straks at sætte sig, for derefter med små hop at gøre plads til andre, men dette kan også få katastrofale følger, hvis visse legemsdele under disse hop kommer i klemme.

Selv om det er en foranstaltning, der vil hjælpe nogle med at komme længere op, ja, så må det da også lige nævnes, at der også kan være en fare ved denne manøvre. Hvis man kommer fra badet og ens højre hånd er våd og med lidt sæbevedhæng, ja, så er der den risiko, at man kan miste grebet, hvilket kan få den følge, at ens krop, ifølge fysikkens lov, vil foretage en bevægelse i nedadgående retning og i værste fald kan det ende med, at man ender på ovnen, der står for hele saunaopvarmningen.

Alt i alt må vi dog hilse investeringen med stor tilfredshed.

 

 

 

Lidt vinterbilleder fra Hobro

 

 

 

 

Uge 6: Torsdag den 9. februar 2017

Emne: kold tid

Det er en kold tid som vi lever i. Alle går rundt og fryser. Vi husker denne tekst fra 1976, hvor det var Kim Larsen & Kjukken, der sang om den kolde tid. I 1977 var Danmark i en økonomisk krise, og daværende statsminister Anker Jørgensen citerede også de to første linier i rock-gruppen Gasolins sang ”Det er en kold tid”.

Lige nu kan vi vel også godt sige, at det er kold tid, men det er mere vejret her tænkes på. Pludselig er der blevet frostgrader og lidt sne er der da også faldet, så alt i alt må vi vel betegne det som en kold tid. Nu er det jo sådan, at når der tales om kulde vejrmæssig set, ja, så kan man da bare finde det gode vintertøj frem, så den form for kulde skulle der ikke være de store problemer i. Man kan vel også finde en vis hygge ved en kold vinterdag, hvor der er skruet godt op for radiatoren ,  ja, så er det med at finde den gode bog frem, og det kan vel heller ikke helt udelukkes, at der kan blive til en kop varm kakao.

Hvis vi så ser bort fra vejret, er det så en kold tid vi lever i? Ja, for mange er det en kold tid. Uanset hvad politisk holdning man har til flygtninge og andre, der er på flugt, så må det gøre indtryk, at mennesker, børn, unge og ældre, lever i lejre, hvor det netop i denne kolde tid næsten er umenneskelig at være. Når man i fjernsyn ser optagelser fra disse steder, så er det da ikke så mærkeligt, om disse mennesker synes, at den verden, der ligger uden for deres lejr, er en kold verden.

 Vi, der lever i en ”varm” verden burde måske gøre lidt mere til, at disse mennesker også kunne få lov til at opleve en ”varm” verden. Vi er ret tilbøjelig til at sige ”Vi kan jo ikke redde en hel verden” Nej, det kan vi selvfølgelig ikke, men er det ikke lidt for billigt så slet ikke gøre noget.

Godt vi har saunaen i denne kolde tid.

Husk så, næste uge er der ikke svømning grundet vinterferie  - God ferie

 

 

 

 

 

Haut Koeningsbourg

 

Erik Kjærs fotosamling

 

 

Molsheim

Uge 5: Torsdag den 2. februar 2017

Emne: ordner

 

Vi husker vel alle skuespiller Jørgen Reenbergs eminente fortolkning af Admiralens vise, hvor det blandt andet lød:

I landsmænd her, som gerne vil nå op

på vor samfunds stiges allerhøjeste top,

flyd med, men hold jer i enhver forstand

til stadighed og altid fra det dybe vand.

Stå aldrig til søs; Lad de andre stå

I får stribevis af kors og bånd og stjerner på

 

At ordner og medaljer i det hele taget kom til debat i saunaen var den, at et saunaklubmedlem som anerkendelse for langvarig god og tro tjeneste netop havde modtaget en sådan tildeling. Nu skal man jo endelig ikke tro, at det er enhver beskåret at modtage en sådan anerkendelse. Nej, man må sandelig have gjort sig fortjent til det, og der er da heller ikke tvivl om, at vort medlem fuldt og helt har levet op til modtagelse af en sådan orden

Hvordan skal en sådan tildeling så fejres. Ja, her må det siges, at vort medlem havde fuld forståelse for, at øvrige medlemmer af klubben gerne ville gøre tildelingen festligt for ham, så han havde sørget for, at alt foregik som var det en fødselsdag, der skulle fejres. Da klubben jo ikke tidligere har været udsat for en sådan begivenhed, var det jo lidt svært at finde en passende sang, så derfor blev den sædvanlige fødselsdagssang anvendt – dog med lidt ændringer her og der. Efterfølgende foregik på sædvanlig vis.

Et medlem, der ikke helt var hjemme i betingelserne for modtagelse af ordner og medaljer, spurgte om det var muligt at få tildelt en sådan orden, hvis man over en årrække, i de hjemlige omgivelser, havde udvist langvarig og tro tjeneste og uden nævneværdige udskejelser. Dette var der dog delte meninger om, idet man godt kunne se det rimelige i, at det da måtte sidestilles med arbejdsmarkedet. Nu var der så lige det, at man ikke kan indstille sig selv til modtagelse af en orden eller medalje, og i det hjemlige skulle det vel være ens partner, der skulle være indstilleren, så alene det, kunne måske være en hindring.

Saunaklubben vil endnu engang gratulere vort medlem med den fine tildeling, og vi ser gerne, at han ved festlige lejligheder synligt bærer den tildelte orden. Det kunne for eksempel være ved fødselsdage i saunaen. Det vil så selvfølgelig være forbundet med lidt smerte at få ordenen anbragt.

 

 

 

 

Eguisheim

Erik Kjærs fotosamling

Alsace

Uge 4: Torsdag den 26. januar 2017

Emne: mur

 

Den agtpågivende læser vil nu straks tro, at når der for tiden tales om en mur, ja, så er det ganske sikkert muren, som den nyvalgte præsident i Amerika vil bygge for at begrænse flygtninge til dette store land. Nu er det jo ikke en ny tanke at bygge mure, og historisk set kan der henvises til mange mure. Tænk blot på Den Kinesiske Mur. Opførelsen af denne mur menes at være påbegyndt i det 7. århundrede og stod på helt frem til det 16. århundrede. Nu er det jo blevet til en mur, der tiltrækker mange turister. Muren har en længde på over 6000 kilometer, så i tidens løb er der mange, der har haft arbejde i forbindelse med et sådant byggeri. Når der tales om mure, kan man heller ikke undlade at tale om Berlinmuren, den betonmur, der adskilte Østberlin fra Vestberlin i perioden 1961 til 1989. Denne mur har dog kun en længde af 45 kilometer, så set i forhold til Den Kinesiske Mur er det jo ikke så meget.

Nej, det var overhovedet ikke historiske mure eller en kommende mur i Amerika, der var til den store debat i saunaen. At samtalen om en mur i det hele taget kom til diskussion skyldtes, at et meget fremtrædende medlem af saunaklubben havde solgt sin nuværende bopæl og nu skulle han og hustruen foretage bopælsskift. Man havde valgt at købe et hus, som grænsede op til et andet saunaklubmedlem, og nu opstod så spørgsmålet, var det nu så godt. Nu skal det da være sagt med det samme at intet tyder på, at der vil opstå naboproblemer de to imellem, men det blev dog diskuteret, om det ikke var en klog ide, straks fra starten at få bygget en mur i skel, idet en sådan mur på 1,80 meters højde ville være et godt værn mod utidig adgang. Man kunne dog et eller andet sted i muren få lavet en port/dør med en rimelig låseanordning.

En sådan mur ville sikkert også, som andre historiske mure, tiltrække turister i tusindtal, så der ville sikkert være belæg for at få bygget en isbod samt en butik med henblik på salg af souvenirs.

Man taler så meget om grænsekontrol, hvad med at få bygget en mur, så var det slet ikke nødvendigt med alt det politipersonel, der i øjeblikket afgives til dette arbejde. Selve byggeriet ville også give arbejde til mange mennesker.

 

 

 

Oberhaslach

 

Erik Kjærs fotosamling

 

Oberhaslach

 

 

Uge 3: Torsdag den 19. januar 2017

Emne: overfyldt

 

Når man bevæger sig rundt i det danske sprog, er der i grunden mange ord, der er næsten enslydende, men dækker over mange forskellige ting. I dag blev ordet ”overfyldt” bragt ind i saunaen. Selve ordet over, kan få mange endelser. Her skal blot nævnes nogle få stykker, der kan sættes i forbindelse med over. Der kan for eksempel være tale om, overraskelse, overbetjent, oversygeplejeske, overhoved, overtryk, overenskomst, men tilbage til overfyldt, så ses dette ord i mange sætninger. For eksempel – der var pænt og ryddeligt i hans stue – ingen tomme flasker og overfyldte askebægre – eller – taget fra en roman – når gæsterne er overfyldte og gylper faretruende, rækker tjenere sølvskåle frem.

Men grunden til at overfyldt blev brugt i saunaen var den, at der var så stor trængsel, at det var nødvendigt at gøre brug af ståpladser. Det gav selvfølgelig anledning til, at det var nødvendigt at foretage en vis rokering, så ståpladser blev ligelig fordelt. Nu er der en vis risiko ved at foretage en sådan rokering, for det foregår ved, at man rykker en plads til højre, men her er det så, at man skal være meget agtpågivende, når man rokerer over de samlinger, der er i træpladerne. Her var det så, at et medlem i sin iver efter at få foretaget en hurtig rokering, var så uheldig, at en sårbar legemsdel satte sig i klemme i selve samlingen. Her må det lige indskydes, at et sådant uheld ikke skulle kunne finde sted, idet denne samling kun er nogle få millimeter, men, når uheldet er ude, ja, så kan alt jo næsten ske. Intet tyder dog på, at vort medlem får varigt men efter uheldet.

Det positive ved et overfyldt sauna er, at dette må ses som en tilkendegivelse fra medlemmerne, at det er rart, hyggeligt og dejligt hver torsdag at komme en tur i svømmehallen.

 

 

 

Erik Kjærs fotosamling - Eguisheim

 

Uge 2: Torsdag den 12. januar 2017

Emne: hængeparti

 

Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det. Sådan lyder en linie fra en gammel sang. Dette var også tilfældet i dag i saunaen, hvor et medlem havde fødselsdag, og det må nok siges at dette var meget passende for fødselaren. For at få det hele sat så nogenlunde på plads, må det vel lige indskydes, at når der er tale om fødselsdag i saunaen, ja, så er det jo ikke børnefødselsdag vi taler om.

Det må nok siges, at alle, der i dag var i saunaen, kan gå hjem med en vis glæde, for det med alder og udseende blev debatteret meget grundigt, og stort set vel alle havde fået at vide, at udseende og alder ikke helt passede sammen, for selv om man måske ikke længere havde ungdommens udseende, ja, så så man i hvert tilfælde ungdommelig ud.

Men midt i de rosende omtaler, ja, så blev der pludselig kastet noget helt uventet ind i debatten, idet et medlem pludselig kom med en bemærkning om, at vi vist have et hængeparti. Dette skabte en rimelig tavshed i saunaen, og alle så sig omkring, og blikket var måske også lidt nedadrettet, hvad var dette hængeparti, der her kunne være tale om. Dette at det pludselig var kommet ind midt i en seriøs debat om alder og udseende, kunne godt virke noget forvirret, men inden debatten nåede at få en utilsigtet drejning, så kunne det pågældende medlem oplyse, at et spørgsmål, der tidligere havde været drøftet, aldrig rigtig havde fået en afslutning. Nu kunne alle ånde lettet op, for det, der var tæt på at udløse en useriøs debat, kom nu igen ind på det rigtige spor.

For en ordens skyld må det måske lige nævnes, at nå man taler om et hængeparti, ja, så er det nok mest brugt, i en skakturnering, hvor spillet bliver afbrudt. Det bliver også brugt i politisk sammenhæng, idet politikere gennemgående har mange hængepartier.

 

 

 

Skjoldnæs

Erik Kjærs fotosamling

Søbygård

Uge 1: Torsdag den 5. januar 2017

Emne: trekantsmøde

 

Selvom man skulle tro, at man i saunaklubben ville starte det nye år i et stille og roligt tempo, uden de helt store overraskelser her i begyndelsen så blev man noget overrasket, for sådan skulle det ikke være. Nej, et medlem, der for øvrigt er stor bidragsyder til debatemner, kunne her fra starten straks oplyse, at et møde, om et par måneder, ganske givet ville have medlemmernes interesse, idet det var et såkaldt trekantsmøde, hvor der var mulighed for at få store og måske indviklede politiske spørgsmål taget op til nærmere drøftelse.

Inden medlemmet fik tid til at uddybe nærmere, hvad dette møde indeholdt, kom debatten nok ned på et lidt lavere plan, idet et medlem nu spurgte ind til, om mødet, der jo blev betegnet som et trekantsmøde, skulle forstås sådan, om dette møde var et såkaldt åbent møde, hvor deltagerne var både mænd og kvinder. Her opstod der så en lille pause, idet denne drejning, til et ellers seriøst debatemne, tilsyneladende kom ret uforberedt til medlemmet, der agiterede for selve trekantsmødet. Han fattede sig dog hurtigt og han beroligede spørgeren med, at mødet selvfølgelig var for både mænd og kvinder.

Efter denne lille afbrydelse fulgte en nærmere udredning af dette møde, der nok måtte betegnes som et politisk møde, idet tre kendte politikere var inviteret, og direkte henvendt til tidligere spørger, kunne medlemmet oplyse, at selve navnet trekantsmøde var som følge af, at der var tre politikere. Emnet var blandt andet forholdet til EU, og i den forbindelse havde et politisk parti måttet melde afbud, idet deres debattør tidligere på året havde gjort sig uheldig bemærket i forhold til støtte fra EU.

Det blev anført, at selve mødet ikke skulle betragtes som en såkaldt grisefest.

Det tegner godt for det nye år, hvor vi i klubben kan forvente gode og seriøse debatter.

Alle ønskes et rigtig godt nytår